Declaratia 392 – informatii utile

Pana la 25 februarie 2011, operatorii economici au obligatia completarii si depunerii la unitatile fiscale teritoriale, dupa caz, a formularelor:

– 392A „Declaratie informativa privind livrarile si prestarile de servicii efectuate in anul 2010”.

– 392B „Declaratie informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitii efectuate in anul 2010”.

Obligatii declarative
Declaratia informativa privind livrarile şi prestarile de servicii efectuate in anul 2010, formular 392A se completeaza de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul Fiscal, care au realizat efectiv la finele anului calendaristic o cifra de afaceri inferioara sumei de 35.000 euro, calculata in echivalent lei la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data aderarii la Uniunea Europeana si rotunjita la urmatoarea mie, 3,3817 lei/euro, respectiv, 119.000 lei.

Declaratia se completeaza atat pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cat si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele neinregistrate in scopuri de TVA, precum si TVA aferenta.

Declaratia informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitii efectuate in anul 2010, formular 392B se completeaza de catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul Fiscal, care au realizat, la finele anului calendaristic, o cifra de afaceri (exclusiv veniturile din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane) inferioara sumei de 35.000 euro, calculata in echivalent lei la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data aderarii la Uniunea Europeana si rotunjita la urmăatoarea mie, 3,3817 lei/euro, respectiv 119.000 lei.

Declaratia se completeaza atat pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cat si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele neinregistrate in scopuri de TVA.

De asemenea, declaratia se completeaza atat pentru achizitiile efectuate de la persoane inregistrate in scopuri de TVA, cat si pentru achizitiile de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA.

Completarea şi depunerea
Cele doua formulare de declaratii informative se depun, in format electronic, la registratura organului fiscal competent sau la posta, prin scrisoare recomandata si vor fi insotite, obligatoriu, de formularele editate cu ajutorul programului de asistenta, semnate si stampilate, conform legii, pana la data de 25 februarie 2011, inclusiv.

Formatul electronic al declaratiilor informative se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si se transmite organului competent pe suport electronic.

Programul de asistenta este pus la dispozitia persoanelor impozabile, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de aici.

Atentie! Declaratiile 392A sau 392B in anul 2010 se raporteaza si pentru cifra de afaceri zero.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat si:
*Declaratia 392 A: cine o depune, instructiuni de completare (OPANAF 65/2013)
*Declaratia 392 B: cine o depune si cum se completeaza (OPANAF 65/2013)
*Declaratia 392: programul pentru anul de raportare 2013 a fost publicat in 24.01.2014
*Se modifica D392 A, D392 B si D393 (proiect de ordin)

(Visited 722 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.