Declaratia 101- informatii utile

Contribuabilii, platitori de impozit pe profit care au obligatia depunerii formularului 101 „Declaratie privind impozitul pe profit” trebuie sa aiba in vedere precizarile de mai jos.

I. Contribuabilii care, pana la 30 septembrie 2010 inclusiv au fost obligati la plata impozitului minim procedeaza la definitivarea impozitului pe profit datorat corespunzator celor doua perioade fiscale, respectiv 1 ianuarie – 30 septembrie 2010 si 1 octombrie – 31 decembrie 2010 si, in consecinta au obligatia sa intocmeasca si sa depuna doua declaratii privind impozitul pe profit, corespunzator celor doua perioade fiscale. Astfel, pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2010, contribuabilii vor determina impozitul pe profit datorat conform art. 34 alin. (16) din Codul Fiscal si efectueaza comparatia cu impozitul minim anual, recalculat in mod corespunzator pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2010, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni aferent perioadei respective, in vederea stabilirii impozitului pe profit datorat.

Atentie! Termenul limita pentru depunerea declaratiei privind impozitul pe profit pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2010 si plata impozitul pe profit datorat din definitivarea impunerii, este 25 februarie 2011.

Pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2010 contribuabilii depun declaratia privind impozitul pe profit si platesc impozitul pe profit datorat potrivit prevederilor Codului Fiscal, astfel:

– daca definitiveaza pana la data de 25 februarie inchiderea exercitiului financiar, situatie in care nu trebuiau sa selecteze obligatia „Impozit pe profit datorat de persoane juridice romane, altele decat cele de la pct. 1” in declaratia 100 pentru trimestrul IV 2010 vor depune declaratia anuala de impozit pe profit si vor plati impozitul pe profit aferent anului fiscal incheiat, pana la data de 25 februarie 2011 inclusiv.

– daca au declarat prin formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” si au platit o suma egala cu impozitul pe profit calculat si evidentiat pentru trimestrul III 2010, vor depune declaratia anuala de impozit pe profit si vor face plata finala a impozitului pe profit aferent anului fiscal incheiat, pana la data de 25 aprilie 2011 inclusiv.

Important! Determinarea profitului impozabil si a impozitului pe profit se efectueaza in conformitate cu prevederile Titlului II «Impozitul pe profit» in mod corespunzator pentru cele doua perioade, luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate.

La completarea Declaratiei privind impozitul pe profit pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2010 contribuabilii nu vor completa randul 2 din sectiunea C „Date privind definitivarea impozitului pe profit anual” si nu vor efectua comparatia sumei inscrise la randul 1.2 cu suma inscrisa la randul 2.

II. Contribuabilii care in perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2010, ca urmare a efectuarii comparatiei impozitului pe profit cu impozitul minim au datorat si platit, in cele trei trimestre, impozit pe profit, completeaza si depun declaratia privind impozitul pe profit pentru intreg anul 2010, astfel:

– daca definitiveaza pana la data de 25 februarie inchiderea exercitiului financiar, situatie in care nu trebuiau sa selecteze obligatia „Impozit pe profit datorat de persoane juridice romane, altele decat cele de la pct.1” in declaratia 100 pentru trimestrul IV 2010, vor depune declaratia anuala de impozit pe profit si vor plati impozitul pe profit aferent anului fiscal incheiat, pana la data de 25 februarie 2011 inclusiv.

– daca au declarat prin formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”si au platit o suma egala cu impozitul pe profit calculat si evidentiat pentru trimestrul III 2010, vor depune declaratia anuala de impozit pe profit si vor face plata finala a impozitului pe profit aferent anului fiscal incheiat, pana la data de 25 aprilie 2011 inclusiv.

De retinut! Determinarea profitului impozabil si a impozitului pe profit se efectueaza in conformitate cu prevederile Titlului II «Impozitul pe profit» luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate in anul 2010.

La intocmirea Declaratiei privind impozitul pe profit pentru anul 2010, contribuabilii nu vor completa randul 2 din sectiunea C „Date privind definitivarea impozitului pe profit anual” si nu vor efectua comparatia sumei inscrise la randul 1.2 cu suma inscrisa la randul 2.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat si:
*Precizari privind depunerea formularului 101 – Declaratie privind impozitul pe profit
*Afla aici ce trebuie sa ai in vedere la completarea si depunerea Declaratiei 101 – „Declaratie privind impozitul pe profit”
*OPANAF nr.2689/2010: noutati privind declaratia 101
*Atentie! S-a creat o aplicatie separata, numai cu declaratia 101 – impozitul pe profit pentru anul 2010
*Cum se completeaza declaratia privind impozitul pe profit pentru anul 2009 (formular 101) – termen depunere 25 aprilie
*Certificarea de catre un consultant fiscal a Declaratiei 101 se suspenda pana in 2013

(Visited 350 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


four × = 20

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.