Legea nr.52/2011: Reglementarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri

In Monitorul Oficial nr. 276 din 20 aprilie 2011 a fost publicata Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.

Legea nr.52/2011 prevede urmatoarele:

Zilierul este persoana fizica care are capacitate de munca, cu varsta peste 16 ani si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional.

Beneficiarul de lucrari este persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional.

Registrul de evidenta a zilierilor este un registru cu regim special intocmit de catre beneficiar pentru a tine evidenta zilnica a zilierilor.

Raportul dintre zilier si beneficiar se stabileste fara incheierea unui contract de munca.

Activitatile cu caracter ocazional se pot presta in urmatoarele domenii:
– agricultura, vanatoare si pescuit; silvicultura, exclusiv exploatari forestiere; piscicultura si acvacultura; pomicultura si viticultura; apicultura; zootehnie; spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural; manipulari de marfuri; activitati de intretinere si curatenie.

Beneficiarul-angajatorul are ca si obligatii, infiintarea Registrului de evidenta al zilierilor si pastrarea la sediu, completarea acestuia inainte de inceperea activitatii si prezentarea organelor de control abilitate. De asemenea, angajatorul va prezenta lunar pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, catre inspectoratul de munca unde isi are sediu un extras al Registrului de evidenta al zilierilor.

Pentru veniturile realizate de persoanele fizice din exercitarea activitatilor cu caracter ocazional desfasurate de zilieri se retine cota de 16% reprezentand impozit pe venit, de catre beneficiar. Nu se datoreaza contributii sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar.

Activitatea desfasurata in conditiile prezentei legi nu confera zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Acesta va putea incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau de pensie.

(Visited 525 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − = 0

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.