Munca suplimentara – informatii utile

Munca suplimentara: munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, de 40 de ore pe saptamana. Un salariat care a efectuat ore suplimentare va beneficia de salariu corespunzator pentru acele ore si va beneficia si de ore libere platite sau de un spor la salariu, cu respectarea prevederilor legale.

 *Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Potrivit prevederilor art.112 din Codul Muncii, repulicat, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

Iar art.114 din acelasi act normativ prevede:
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.

Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore (art.115 alin.(1) din Codul Muncii republicat).

Atentie! Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore (art.115 alin.(2) din Codul Muncii republicat).

Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, de 40 de ore pe saptamana, este considerata munca suplimentara. Aceasta nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident, asa cum prevede art.120 din Codul Muncii, republicat.

Iar munca suplimentara, potrivit art.122 din Codul Muncii, republicat, se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. Iar in  perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Iar art. 123 din aceiasi lege prevede ca in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termen de 60 de zile caldendaristice, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Astfel, un salariat care a efectuat ore suplimentare va beneficia de salariu corespunzator pentru acele ore si va beneficia si de ore libere platite sau de un spor la salariu, cu respectarea prevederilor legale.

(Visited 706 times, 2 visits today)

One Response to Munca suplimentara – informatii utile

  1. Adi says:

    Inteleg modul abordare dar, cum putem evalua munca suplimentara a unui angajat ce lucreaza in acord?

    La un angajat care este platin in functie de realizari apar problemele :
    – daca lui ii trebuie 9 ore ca sa-fi faca norma de 8 ore? Asta in conditiile in care colegii isi realizeaza norma in 8 ore.

    Daca in CCM este prezazuta o clauza prin care se plateste munca suplimentara doar daca s-a realizat minim 75% din norma?

    In Codul Muncii la capitolul norma de numca sunt prevazute :
    Art.130
    “Norma de muncă se exprimă, în funcţie de caracteristicile procesului de producţie sau de alte activităţi ce se normează, sub formă de norme de timp, norme de producţie, norme de personal, sferă de atribuţii sau sub alte forme corespunzătoare specificului fiecărei activităţi”

    Din pacate inafara de acest articol in Codul Muncii nu se mai face referire la norma de productie.

    Ce faci cu o persoana ca in timpul celor 8 ore vorbeste la tel, merge sa-si cumpere un corn, samd????????? Cei de la ITM iti zic da-i afara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.