Afla aici dupa cate zile de concediu de lauzie poate fi depus dosarul pentru indemnizatia lunara pentru cresterea copilului

Intrebare:
Am o nelamurire. Am nascut prematur, iar inainte sa nasc am avut 10 zile de concediu medical (fiind internata cu risc de avort). Cate zile de medical trebuie sa am pentru a putea sa imi depun cereea pentru a obitine indemnizatia pentru crestere copil. Multumesc.

Raspuns:
Potrivit art.15 din OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, indemnizatia pentru cresterea copilului se stabileste incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.

Iar potrivit art.23 din OUG nr.158/2005, actualizata, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea dumneavoastra, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).

Daca dumneavoastra nu doriti sa efectuati toate cele 126 de zile calendaristice de concediu de maternitate la care aveti dreptul, conform OUG nr.158/2005, puteti intra in concediu pentru cresterea copilului incepand cu a 43-a zi calendaristica de la data nasterii copilului (durata minima obligatorie a concediului de lauzie este de 42 zile calendaristice).

(Visited 2,308 times, 1 visits today)

2 Responses to Afla aici dupa cate zile de concediu de lauzie poate fi depus dosarul pentru indemnizatia lunara pentru cresterea copilului

  1. Teodora says:

    Buna seara. As dori sa știu unde ar trebui sa mă adresez pentru mai multe detalii referitoare la beneficierea indemnizatiei pt creștere copil. La primărie, la ag pt prestatii sociale, banuiesc ca unde se depun actele, dar nici asta nu știu. Multumesc

  2. Radu Maria says:

    Buna ziua,
    Sunt administrator si asociat unic la un SRL, fara contract/carte de munca, nu cotizez nici la casa de sanatate, platesc impozit pe profit 16%/trimestru catre administratia financiara, sunt insarcinata in 7 saptamani, firma o am din 2007, beneficiez de concediu de maternitate sau de indemnizatia lunara de crestere copil?
    multumesc mult,

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 − four =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.