Afla aici cate zile de concediu de odihna neintrerupt trebuie sa efectueze un salariat intr-un an calendaristic

In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, fiecare salariat trebuie sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

 *Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Intrebare
Care este numarul minim de zile de concediu de odihna care mi se pot da? Mai este valabila regula: minimum 15 zile o data, 20 de zile anual …

Raspuns:
Potrivit art. 148 din Codul Muncii, republicat:
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Durata minima a concediului de odihna anual, potrivit Codului Muncii, republicat,  este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Intreaba specialistul: concediul de odihna
*Se poate renunta la concediul de odihna?
*Concediul fara plata diminueaza concediul de odihna?
*Concediul de odihna suplimentar – cui se acorda
*Despre concediul de odihna – informatii utile
*Concediu de odihna neefectuat – plata indemnizatiei

(Visited 711 times, 1 visits today)

5 Responses to Afla aici cate zile de concediu de odihna neintrerupt trebuie sa efectueze un salariat intr-un an calendaristic

 1. diana says:

  sunt insarcinata in 28 de saptamani,cand as putea sa imi iau prenatalul?

 2. dea says:

  am 8 luni lucrate.pot beneficia de concediu de risc

 3. Elena Savciuc says:

  Potrivit art. 31 alin.(3) din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, concediul si indemnizatia de risc maternal se acordă fara conditie de stagiu de cotizare.

  Concediul de risc maternal se acorda doar daca nu poate fi prevenita expunerea salariatelor gravide, salariatelor care au nascut recent sau salariatelor care alapteaza la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea.

 4. Elena Savciuc says:

  Aveti dreptul la 126 de zile calendaristice de concediu de maternitate (63 de zile prenatal si 63 zile postnatal). In functie de optiunea dumneavoastra si de recomandarea medicului puteti sa intrati mai devreme in concediu dar cu o conditie, concediul postnatal (lauzie) sa nu fie mai mic de 42 zile calendaristice.

 5. laura d says:

  Buna ziua,
  am un copil de 5 ani cu sindrom down cu grad de handicap grav. Copilul are ca asistent personal pe tatal sau, iar eu sunt angajata. Ma intereseaza daca eu ca mama a copilului pot beneficia de concediu de odihna in plus pe langa zilele obligatorii date prin contractul colectiv de munca. Va multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 4 = ten

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.