Afla aici care este salariul pe care angajatorul este obligat sa-l garanteze in plata

Potrivit prevederilor art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, republicat, angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca. Iar in temeiul art. 164 alin. (3) din Codul muncii, angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceasta dispozitie se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

Astfel, angajatorul nu poate negocia si stabili, prin contractul individual de munca, salarii individuale sub nivelul salariului minim brut pe tara. Obligatia instituirii unui salariu minim brut pe tara este prevazuta si de Constitutia Romaniei, la art.41 alin.(2), ca o masura de asigurare a unui nivel de trai decent.

Angajatorul are si obligatia de a aduce la cunostinta salariatilor salariul minim brut pe tara garantat in plata, legea insa ii lasa libertatea de a alege modalitatea de publicitate.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste prin hotarare a Guvernului, iar pentru anul 2012, acesta a fost stabilit la 700 lei (H.G. nr.1225/2011 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial nr.922 din 27.12.2011).

Prin contractele colective de munca se pot stabili coeficienti mini de ierarhizare care se au in vedere la negocierea individuala. Ca regula, acesti coeficienti, in ordine crescatoare de la 1 la 2, sunt diferiti pe muncitori necalificati si calificati, dupa caz, pe studii liceale, postliceale si superioare. Astfel, salariile individuale ale salariatilor se stabilesc prin negocieri individuale, in functie de complexitatea muncii, de profesie, functie de executie sau conducere, si au ca punct de pornire acesti coeficienti minimi.

Daca Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010 reglementa astfel de coeficienti minimi, a caror respectare era obligatorie pentru stabilirea salariilor, in prezent nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului de stabilire a salariilor angajatilor cu respectarea coeficientilor minimi de ierarhizare, ci doar una conventionala.

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 505 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.