Clasificarea ocupatiilor din Romania – info utile

Organizatia Internationala a Muncii (OIM) a efectuat o revizuire a Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor (ISCO-88) cu scopul de a pune la dispozitie o clasificare mai eficienta care sa poata fi folosita de toate tarile la urmatoarea runda de recensaminte ale populatiei, precum si in cadrul serviciilor nationale de ocupare a fortei de munca si al altor aplicatii orientate catre clienti.

OIM a definitivat structura Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor – ISCO 08 si prin Rezolutia din 6 decembrie 2007 a aprobat ISCO 08 potrivit propunerii formulate la Intalnirea de lucru a Expertilor in Statistica Muncii.

In vederea asigurarii relevantei, coerentei si comparabilitatii datelor statistice structurate la nivel de ocupatie, EUROSTAT a propus reglementarea de catre Comisia Europeana a utilizarii ISCO 08, concretizata prin Regulamentul nr.1022/29.10.2009 care impune atat implementarea ISCO 08 in clasificarile nationale pentru ocupatii, cat si adaptarea anchetelor statistice conform structurii ISCO 08.

Implementarea Regulamentului nr.1022/29.10.2009 a fost facuta in doua etape si anume:

Etapa I: Aprobarea, prin Hotarare a Guvernului, a Structurii Clasificarii Ocupatiilor din Romania potrivit Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor – ISCO 08, pana la nivelul grupelor de baza. Mentionam ca proiectul Hotararii Guvernului de aprobare a acestei structuri urmeaza sa fie adoptat de Guvernul Romaniei.

Etapa II: Elaborarea unei noi structuri a Clasificarii Ocupatiilor din Romaniala nivel de ocupatie (sase caractere), care a implicat un proces de translatare a ocupatiilor in noua versiune a Structurii COR.

Astfel, prima etapa a fost finalizata prin Hotararea Guvernului nr.1.352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania –nivel grupa de baza, conform Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor –ISCO 08, publicata in Monitorul Oficial nr.894/30.12.2010, iar a doua etapa s-a incheiat prin Ordinul nr.1.832 al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si nr.856 al presedintelui Institutului National de Statistica privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania –nivel de ocupatie (sase caractere), publicat in Monitorul Oficial nr. 561/2011.

HG nr.1.352/2010
Ordin nr.1.832/856/2011

Descrierea grupelor de ocupatii

COR ISCO 08
Tabel comparativ
COR ISCO 88 – COR ISCO 08
Sursa: mmuncii.ro

(Visited 348 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


three × 9 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.