Indemnizatia de concediu de odihna – informatii utile

Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.

 *Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro* 

Potrivit art.144  din Codul muncii, republicat, dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual, insa, se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic (art.145 alin.(1) si (2) din Codul muncii).

Astfel, calculul zilelor de odihna se face proportional cu perioada lucrata de la inceputul anului, impartind numarul de zile de concediu de odihna prevazut in contractul individual de munca la 12 luni, de unde rezulta zilele de concediu pentru fiecare luna.

Conform prevederilor art.150 din Codul muncii, republicat, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca (de exemplu: sporul de vechime, sporul de fidelitate, indemnizatia de conducere etc.)[1]. Nu se vor lua in calcul pentru stabilirea indemnizatiei veniturile de natura salariala nepermanente (de exemplu: premiile).

Iar ca si mod de calcul, indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale mentionate din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu. Se ia in calcul varianta mai favorabila salariatului. In plus, prin contractul colectiv de munca si/sau prin contractul individual de munca se poate negocia si acordarea unei prime de vacanta.

Obligatia de a plati indemnizatia de concediu de odihna ii revine angajatorului care a beneficiat de munca salariatului in cauza. Astfel, acesta v-a plati indemnizatia cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de placarea salariatului in concediu (art.150 alin.(3) din Codul muncii).

In cazul in care salariatul beneficiaza de concediul de odihna integral, precum si de indemnizatia aferenta, iar ulterior, in cursul anului pentru care a fost acordat acel concediu, contractul de munca inceteaza prin demisie sau din culpa salariatului, acesta va fi obligat sa restituie partea din indemnizatia de concediu corespunzatoare perioadei nelucrate pentru care a beneficiat de indemnizatia de concediu de odihna[2].

In ceea ce priveste compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, tinand cont de necesitatea protectiei si refacerii fortei de munca prin intermediul concediului de odihna[3], aceasta este permisa, asa cum prevede art.146 alin.(4) din Codul muncii, numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Intreaba specialistul: concediul de odihna
*Se poate renunta la concediul de odihna?
*Se reduce si indemnizatia de concediu de odihna in baza Legii nr.118/2010?
*Concediul fara plata diminueaza concediul de odihna?
*Concediul de odihna suplimentar – cui se acorda
*Despre concediul de odihna – informatii utile

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare


[1] Alexandru Ticlea, Codul muncii comentat, editia a II-a, revizuita si adaugita, Universul Juridic, Bucuresti, 2011, p.164.
[2] Idem, Tratat de dreptul muncii, editia a V-a revizuita, Universul Juridic, Bucureati, 2011, p.561.
[3] Idem, Codul muncii comentat, editia a II-a, revizuita si adăugita, Universul Juridic, Bucuresti, 2011, p.163.

(Visited 433 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ seven = 9

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 5.980 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor.