Ordinul nr.1118/2012: modificarea si completarea Reglementarilor contabile aprobate prin OMFP nr.3055/2009

In Monitorul Oficial nr. 603 din 22 august 2012 a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului, ministrului Finantelor Publice nr. 1118/20.08.2012 privind modificarea si completarea Reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3055/2009.

Principalele modificari aduse Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009, potrivit noului act normativ, sunt:

1. In categoria altor investitii detinute ca imobilizari se evidentiaza distinct certificatele de emisii de gaze cu efect de sera cumparate cu scopul obtinerii de profit pe termen lung.

In categoria altor investitii pe termen scurt se evidentiaza distinct certificatele de emisii de gaze cu efect de sera cumparate in scopul obtinerii de profit in urma vanzarii intr-o perioada scurta de timp.

S-a introdus o noua subsectiune 8.3.3 indice 1 „Contabilitatea certificatelor verzi”care cuprinde punctele 170 indice 1 – 170 indice 4.

Astfel, producatorii de energie din surse regenerabile, care beneficiaza de certificate verzi emise de operatorul de transport si sistem, potrivit legii, inregistreaza certificatele primite in contul 508 – Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate – analitic distinct, pe seama veniturilor inregistrate in avans (contul 472 – Venituri inregistrate in avans). La inregistrarea in contabilitate, certificatele verzi primite se evalueaza la pretul de tranzactionare de la data primirii, publicat de operatorul pietei de energie electrica (SC OPCOM-SA).

La sfarsitul exercitiului financiar, certificatele verzi care s-au evidentiat in contul 508 – Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate –  se evalueaza la valoarea de tranzactionare publicata de SC OPCOM-SA pentru ultima tranzactie iar diferentele rezultate se inregistreaza in contul 768 – Alte venituri financiare, sau 668 – Alte cheltuieli financiare, dupa caz.

Furnizorii de energie electrica si producatorii obligati, potrivit legii, sa achizitioneze anual un numar de certificate verzi, inregistreaza contravaloarea certificatelor verzi in contul 652 – Cheltuieli cu protectia mediului inconjurator.

In cazul in care alte entitati achizitioneaza certificate verzi in scopul realizarii de profit pe termen scurt, acestea sunt asimilate investitiilor pe termen scurt  si se inregistreaza in contul 508 – Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate, analitic distinct.

Certificatele verzi anulate, potrivit legii, pentru ca nu au fost utilizate in perioada de valabilitate sau cele anulate obtinute necuvenit de la un operator economic acreditat, daca acestea nu au fost inca tranzactionate, se evidentiaza in contul 668 – Alte cheltuieli financiare.

Important! Aceste reglementari se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2012.

2. Punctul 190, se modifica astfel: in cazul cesionarii unei creante, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale. Pentru suma creantei preluate care se estimeaza ca nu poate fi recuperata, concomitent cu preluarea creantei se inregistreaza si deprecierea corespunzatoare, inregistrarea contabila fiind: 6814 = 496 (6814 – Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante; 496 – Ajustari pentru deprecierea creantelor, debitori diversi).

Important! Prevederile se aplica pentru creantele cesionate si inregistrate in contabilitatea cesionarului dupa data de 1 iulie 2012.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat si:
*Legea contabilitatii nr. 82/1991 republicata
*Modificare si completare a reglementarilor contabile
*Modificarea si completarea unor reglementari contabile – proiect de ordin
*OMFP nr.2869/2010: Modificare a reglementarilor contabile
*Noi reglementari contabile – in vigoare de la 1 ianuarie 2014
*OUG nr.37/2011: Modificari si compleari aduse Legii contabilitatii

(Visited 430 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 7 = one

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.