Afla aici ce indemnizatie pentru cresterea copiilor primesti in cazul suprapunerii nasterilor

Intrebare:
Buna ziua. Sunt in concediu pentru cresterea copilului din septembrie 2010. Intre timp, in luna februarie,  am nascut al doilea copil. Termin concediul pentru primul copil si intru in urmatorul? Asi vrea sa stiu daca iau indemnizatia retroactiv din februarie pana in octombrie? Va multumesc.

Raspuns:
Potrivit art.9 alin.(1) din OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin.(1)[i], art.5[ii] si 6[iii], precum si stimulentul de insertie prevazut la art.7[iv] se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin.(2)[v].

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*

Alin.(4) si (5) ale articolului mentionat prevad ca durata de acordare a concediului pentru cresterea copilului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept. In aceste cazuri se acorda o singura indemnizatie.

Iar la alin.(6) aflam ca pe perioada suprapunerii situatiilor prevazute la alin.(4), nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.

Insa, potrivit art.8 alin.(7) din Hotararea  nr.52/19.01.2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, in situatia in care persoana se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in baza OUG nr. 148/2005 si naste un alt copil, dupa data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii nasterilor , suma prevazuta la art. 9 alin. (6) din OUG nr.111/2010 nu se acorda.

Iar la alin.(8) din acelasi articol aflam ca in situatia prevazuta la alin. (7), la terminarea perioadei de acordare a drepturilor prevazute de UUG nr.148/2005, pentru copilul nascut dupa data de 1 ianuarie 2011, persoana indreptatita opteaza pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. (1) din OUG nr.111/2010.

In aceasta situatie se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, prin utilizarea in calcul a indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) nu mai mult de 6,8 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respective 3 ani in cazul copilului cu handicap;
b) nu mai mult de 2,4 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani.

Pentru anul 2012, ISR a fost stabilit la o valoare de 500 de lei.

La finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, persoana indreptatita va depune o cerere in acesta sens. Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a varstei de 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.


 

[i] Art. 2. – (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

[ii] Art. 5. – Nivelul indemnizatiilor lunare prevazute la art. 2 alin. (2) si (3) se majoreaza cu 1,2 ISR pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

[iii] Art. 6. – (1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

[iv] Art. 7. – (1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
(2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda si persoanelor beneficiare de concediu pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a), oricand, pe toata perioada.
(3) Persoanele prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) nu beneficiaza de stimulentul prevazut la alin. (1).
(4) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.

[v] Art. 8. (2) Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai, precum si persoana care a fost numita tutore.


 

(Visited 947 times, 1 visits today)

One Response to Afla aici ce indemnizatie pentru cresterea copiilor primesti in cazul suprapunerii nasterilor

  1. Daniela says:

    Buna ziua, as dori sa stiu cat timp trebuie sa lucrez cu jumatate de norma penru a putea beneficia de materniate, este valabila aceeasi regula de a avea 12 luni lucrate in momentul nasterii? va mutumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.


nine + 5 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.