Afla aici ce sporuri se completeaza in REVISAL

Una dintre noutatile aduse de Legea nr.40/2011 pentru modificarea si completarea Codului muncii a fost instituirea obligativitatii angajatorului de a completa si transmite Inspectoratului teritorial de munca, pe langa elementele  de identificare ale tuturor salariatilor, data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca, data incetarii contractului individual de munca si perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, perioada detasarii si salariul, sporurile si cuantumul acestora.

Daca pana la data de 31 decembrie 2010 salariul si sporurile permanente erau evidentiate in carnetul de munca, dupa abrogarea Decretului nr.92/1976 privind carnetul de munca, aceste elemente au fost preluate de registrul general de evidenta a salariatilor, stabilit cu scorpul de a inlocui carnetele de munca.

Intrucat atat Legea nr.40/2011 cat si H.G. nr.500/2011 nu au detaliat care sporuri salariale se completeaza in registrul general de evidenta a salariatilor, rezolvarea  a fost data de H.G. nr.1105/2011 care a modificat art.3 alin.(2)  lit.g) din H.G. nr.500/2011 si anume, a stabilit ca in registru se completeaza salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.

Astfel, sporurile salariale care se introduc in registrul general de evidenta a salariatilor sunt sporurile cu caracter permanent acordate de catre angajator conform contractului individual de munca. Acestea pot fi inregistrare si transmise in registru atat sub forma de procent, cat si valoric, asa cum sunt trecute in contractul individual de munca.

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 1,632 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


four − = 0

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.