Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 800 lei de la 1 iulie 2013

Prin HG nr. 23/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial nr. 52 din 23 ianuarie 2013, incepand cu data de 1 iulie 2013 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 800 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentand 4,74 lei/ora.

Incepand cu 1 februarie 2013 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit, prin HG nr.23/2013,  la 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentand4,44 lei/ora.

Potrivit prevederilor art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, republicat, angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca. Iar in temeiul art. 164 alin. (3) din Codul muncii, angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceasta dispozitie se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

Stabilirea, prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui prevazut de HG nr.23/2013 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei (art.3 alin.(1) din Hg nr.23/2013).

Astfel, angajatorul nu poate negocia si stabili, prin contractul individual de munca, salarii individuale sub nivelul salariului minim brut pe tara. Obligatia instituirii unui salariu minim brut pe tara este prevazuta si de Constitutia Romaniei, la art.41 alin.(2), ca o masura de asigurare a unui nivel de trai decent.

Prin contractele colective de munca se pot stabili coeficienti mini de ierarhizare care se au in vedere la negocierea individuala.

Daca Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010 reglementa astfel de coeficienti minimi, a caror respectare era obligatorie pentru stabilirea salariilor, in prezent nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului de stabilire a salariilor angajatilor cu respectarea coeficientilor minimi de ierarhizare, ci doar una conventionala.

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 204 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


six + 1 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.