Contributia pentru asigurari sociale de sanatate – info utile

Conform art.258 alin.(1) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii1, angajatorii au obligatia sa calculeze si sa vireze la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) contributia datorata pentru asigurarea sanatatii salariatilor.

Aceasta obligatie se pastreaza si pentru perioada in care angajatorii suporta indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca a salariatilor aflati in aceasta situatie (alin.(3)).

Contributia lunara a persoanelor asigurate este stabilita sub forma unei cote de 5,5%, potrivit art.296^18 alin.(3) lit.b^1 din Codul fiscal, care se aplica asupra veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri realizate din desfasurarea unei activitati dependente. Angajatorii, la randul lor, au obligatia de a calcula si vira la fond o contributie in procent de 5.2% (idem, lit.b^2) aplicata asupra fondului de salarii.

Contributia de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza asupra indemnizatiilor reglementate de Ordonanta de Urgenta nr. 158/20052, cu exceptia contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de angajatori pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate din fondurile proprii ale acestora, potrivit art.44 din O.U.G. nr.158/2005.

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

————-

1 Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.372 din 28.04.2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

2 OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1074 din 29.11.2005.

(Visited 246 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× eight = 16

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.