Joi, 15 august, zi libera pentru salariati sau amenda de pana la 10000 de lei pentru angajatori

Potrivit art.139 alin.(1) din Codul muncii, republicat, ziua de 15 august – Adormirea Maicii Domnului este zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

In situatia in care activitatea nu poate fi intrerupta in aceste zile, datorita caracterului procesului de productie precum si in cazul unitatilor sanitare si pentru cele din alimentatia publica, salariatii vor beneficia de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care, din motive justificative, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art.142 din Codul muncii, republicat).

Incalcarea de catre angajator a prevederilor art.139 si art.142 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5000 lei la 10 000 lei.

Alte zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza:
– 1 si 2 ianuarie;
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 mai;
– prima si a doua zi de Rusalii;
– 30 Noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– 1 decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

(Visited 148 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 1 = seven

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.