Afla aici daca vei primi indemnizatie de somaj in caz ca realizezi venituri din chirii

Potrivit art.34 alin.(1) lit.b) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca,cu modificarile si completarile ulterioare, somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare.

Iar la art.15 alin.(2) din Normele de aplicare a Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, aflam ca prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

In baza prevederilor mentionate mai sus, veniturile din chirii nu intra in categoria veniturilor din activitati autorizate potrivit legii.

Astfel, persoanele care realizeaza venituri din chirii, chiar daca aceste venituri sunt mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, nu pot beneficia de indemnizatia de somaj.

Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei, potrivit art.33^1 din Legea nr.76/2002.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat:

*Intreaba specialistul: somaj

*Somerii nu pot cumula indemnizatia de somaj cu venituri din salarii

*Indemnizatia de somaj – obligatii ale beneficiarilor

*Acte necesare somaj – ce trebuie sa contina dosarul pentru indemnizatia de somaj

*Indemnizatia de somaj – termen pentru depunerea dosarului

*Ce conditii trebuie sa indeplineasca un somer pentru a beneficia de indemnizatie de somaj

(Visited 821 times, 5 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.