Afla aici daca un absolvent de liceu care nu s-a intregistrat in termen la AJOFM va primi indemnizatie de somaj

Mai jos vom prezenta daca un absolvent de liceu care nu s-a inregistrat la Agentia pentru ocuparea fortei de munca, in termen de 60 de zile de la absolvirea liceului, va primi sau nu indemnizatie de somaj.

Potrivit art.17 (2) lit.a) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, absolventii institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale, sunt asimilati somerilor.

Iar la art.34 alin.(3) din Legea nr.76/2002 aflam ca somerii prevazuti la art. 17 alin. (2) beneficiaza de indemnizatii de somaj daca sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul.

Art.38 din Legea nr.76/2002 prevede ca indemnizatia de somaj se acorda la cerere de la data expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. a) daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta mai sus, indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

Astfel, daca in termen de 60 de zile de la absolivirea liceului (nu de la data sustinerii examenului de bacalaureat) absloventul nu s-a inregistrat la Agentia pentru ocuparea fortei de munca sau la un alt furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditat sau notificat conform legii, in vederea medierii pentru incadrare in munca, nu va putea beneficia de indemnizatie de somaj.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat:

*Intreaba specialistul: somaj

*Somerii nu pot cumula indemnizatia de somaj cu venituri din salarii

*Indemnizatia de somaj – obligatii ale beneficiarilor

*Acte necesare somaj – ce trebuie sa contina dosarul pentru indemnizatia de somaj

*Indemnizatia de somaj – termen pentru depunerea dosarului

*Ce conditii trebuie sa indeplineasca un somer pentru a beneficia de indemnizatie de somaj

(Visited 379 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− three = 1

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.