Scoaterea din evidenta platitorilor de TVA la cerere – procedura

Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care in cursul anului calendaristic precedent nu depaseste plafonul de scutire prevazut la art.152 alin. (1) din Codul fiscal poate solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului special de scutire, cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs, potrivit art.152 alin.(7) din Codul fiscal.

Trecerea la regimul de neplatitor de TVA
Solicitarea se poate depune la organele fiscale competente intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila (lunar sau trimestrial) prin depunerea formularului 096 „Declaratie de meniuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul persoanelor impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art.153 din Codul fiscal, care in cursul unui an calendaristic nu depasesc plafonul de scutire prevzut la art.152 din Codul fiscal”.

Formularul 096 va fi insotit de urmatoarele documente:
– Balanta de verificare
– Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA in original
– Imputernicire semnata de reprezentatul legal si stampilata.

Anularea va fi valabila de la data comunicarii de catre organul fiscal a deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

Organele fiscale competente au obligatia de a solutiona solicitarile de scoatere a persoanelor impozabile din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA cel tarziu pana la finele lunii in care a fost depusa solicitarea.

Pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.

Obligatii declarative
Persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta are obligatia sa depuna ultimul decont de TVA prevazut la art. 156^2, formularul 300 „Declaratia de taxa pe valoarea adaugata”, indiferent de perioada fiscala aplicata (lunar sau trimestrial), pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.

In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa.

Pe langa decontul de TVA (formularul 300) se depune si formularul 394 „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” dar si formularul 390 VIES „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”, dupa caz.

In cazul in care ajustarile de taxa nu au fost declarate in ultimul decont sau au fost efectuate ajustari incorecte, acestea se declara in formularul 307 „Declaratie privind sumele rezultatedin ajustari/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata”.

Ajustarea TVA
Ajustarea TVA dedusa la iesirea din evidenta ca platitor de TVA la cerere se face in cazul bunurilor aflate in stoc, serviciilor neutilizate, activelor corporale fixe altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital, activelor corporale fixe in curs de execuie, achiziiilor de bunuri si servicii care urmeaz a fi obinute, si bunurilor de capital, constatate pe baza de inventariere in momentul trecerii la regimul de scutire.

(Visited 5,674 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 6 = forty eight

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.