Munca prestata in zilele de repaus saptamanal – ce spor se acorda

Potrivit art.137 din Codul muncii, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

In cazul in care repausul in aceste zile ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, acesta poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern

Intrucat legiuitorul nu a stabilit o limita minima a sporului in acest caz, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Lucrurile stau altfel, insa, in cazul in care zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua de cel mult 14 zile calendaristice. In acest caz, salariatii au dreptul la un spor la salariu de cel putin 150% din salarial de baza.

Au dreptul la dublul sporului ce se acorda pentru munca suplimentara si salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat, potrivit art.138 alin.(1)  din Codul muncii, in vederea executarii unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii.

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 1,063 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 4 = four

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.