Guvernul vrea impozit pe venit diferentiat. Vezi aici argumente pro si contra impozitului diferentiat

Prim-vicepresedintele PDL Anca Boagiu a declarat, duminica, ca USL pregateste o masura, o lovitura puternica pentru economie si anume introducerea impozitului diferentiat.

“Se pregateste o alta masura, o lovitura mult mai puternica pentru economia romaneasca si pentru romani. Este o masura deja anuntata cand Ponta era in opozitie si anume introducerea impozitului diferentiat”, a afirmat intr-o conferinta de presa Anca Boagiu, conform Mediafax. Ea a citat o declaratie aparuta in presa, pe care a facut-o Victor Ponta cand era in opozitie, potrivit careia va introduce patru cote diferentiate de impozit, 10%, 15%, 25% si 35%.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca, in opinia sa, cota unica de impozitare, in prezent de 16%, potrivit programului de guvernare si acordului in USL, „poate si ar fi bine sa fie scazuta pentru categoriile de persoane care au venituri reduse, acea scadere la 12 si la 8%”.

In urma cu cateva zile, liderii USL au discutat despre o majorare a cotei unice de la 16 la 22%.

Argumente pro impozit diferentiat

*Impozitarea diferentiata reprezinta o solutie pentru guvernele cu probleme in bugetare, intrucat, prin ea, se eficientizeaza numarul de taxe care pot fi colectate, odata cu scaderea nemultumirilor sociale.

*Impozitarea diferentiata duce la diminuarea inegalitatilor financiare, ceea ce implica mai multe beneficii sociale. In acest sens, Richard Wilkinson sustine ca, pe masura ce societatea este inegalitara, oamenii din clasele mijlocii sau inferioare sunt expusi la un stil de viata precar: sunt mai putini sanatosi, se implica foarte putin sau deloc in societate si viata comunitara, sunt predispusi la obezitate si acte de violenta domestice.

*Sistemul face viabila varianta unui TVA diferentiat, mai mic pentru produsele de baza si mai mare pentru produsele de lux. Astfel, persoanele cu venituri mai mici primesc un sprijin in achizitionarea produselor de consum necesare unui trai decent.

*In acelasi timp, impozitarea diferentiata permite un sprijin mai mare pentru cetatenii cu pensii mai mici, deoarece sistemul progresiv reduce presiunea fiscala si, ca atare, astfel de venituri nu mai sunt atat de afectate.

Argumente contra impozit diferentiat

*Sistemul progresiv nu se justifica in cazul celor care ar trebui sa plateasca impozite mari, intrucat acestia au la dispozitie si mijloace corespunzatoare de eludare. Astfel, impozitarea diferentiata presupune un sistem administrativ financiar diferit si complex prin care se incurajeaza, inevitabil, birocratia.

*Impozitarea diferentiata duce la eliminarea investitiilor de capital in favoarea bunurilor de consum. Aceasta deoarece persoanele cu venituri peste medie se orienteaza catre investitiile de capital, in timp ce persoanele din clasele inferioare, cu venituri foarte mari, se manifesta catre bunurile de consum.

*De asemenea, impozitele progresive foarte mari pot incuraja fenomenul de emigrare, din cauza nealinierii la cerintele pietii internationale. In acest fel, se pot externaliza anumite servicii, pentru ca oamenii sa nu mai fie nevoiti sa plateasca atat de multe taxe si sa parcurga tot procesul birocratic.Unele studii pun in lumina faptul ca taxarea progresiva nu duce, de fapt, la diminuarea inegalitatilor financiare.

(Visited 162 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven − 1 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.