Amenda ITM: pentru lipsa fisei de aptitudine sau pentru lipsa adeverintei de la medicul de familie?

Intrebare:
As dori sa stiu pentru ce poate da ITM-ul amenda! Pentru lipsa adeverintei eliberata de medicul de familie, sau pentru lipsa fisei de aptitududine eliberata de medicul de medicina muncii? Stiu cazuri in care au fost aplicate amenzi pentru lipsa adeverintei eliberata de medicul de familie si as dori sa stiu exact! Va multumesc!

Raspuns:
Potrivit prevederilor art.27 din Codul muncii, o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Nerespectarea acestor prevederi atrage nulitatea contractului individual de munca.

Vezi detalii despre examenul medical la angajarea in munca

Incalcarea obligatiei prevazute la art.27 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei, potrivit art.260 alin.(1) din Codul muncii, republicat.

Vezi ce servicii medicale trebuie sa asigure angajatorul salariatilor

Obligatia de a asigura fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor ii revine angajatorului, acestia nefiind implicaii in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale, conform prevederilor art.7 din HG nr.355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.

Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, promovarea sanatatii la locul de munca.

Prin supravegherea starii de sanatate a lucratorilor se intelege totalitatea serviciilor medicale care asigura prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie, precum si mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca a lucratorilor.

Aptitudinea in munca este constatata numai de catre medicul de medicina muncii, care are rolul de a asigura supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, si care completeaza si fisa de aptitudine.

Pentru a completa fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt condiţionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv, medicul de medicina muncii, in baza art.16 alin.(6^1) din HG nr.355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, poate solicita medicului de familie adeverinţa/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.

Fisa de aptitudine este, de fapt, documentul la care face referire Codul muncii, republicat, la art.27, document ce trebuie sa se regaseasca in dosarul personal al salariatului.

Astfel, nu lipsa adeverintei eliberata de medicul de familie se sanctioneaza, ci lipsa fisei de aptitudine.

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 5,487 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 + = twelve

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.