Ajustarea bazei de impozitare a TVA – acordarea reducerilor de pret

Intrebare: Ce obligatii revin unei persoane impozabile inregistrata in scopuri de TVA care acorda, ulterior livrarii bunurilor, reduceri de pret beneficiarilor?

Raspuns ANAF: In cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sau dupa facturarea acestora chiar daca livrarea/prestarea nu a fost efectuata, art. 138 lit.c) din Codul fiscal si pct. 20 alin.(1) si (2) din norme, prevad reducerea bazei de impozitare.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

In scopul reducerii bazei de impozitare furnizorii/prestatorii isi ajusteaza baza impozabila a TVA prin emiterea de facturi cu valorile inscrise cu semnul minus, atat pentru reducerea de pret acordata cat si pentru TVA aferenta, facturi care vor fi transmise si beneficiarului.

Factura de regularizare urmeaza regimul facturii initiale, si va fi inregistrata in mod corespunzator in jurnalul de vanzari, si in Decontul de TVA, in conformitate cu instructiunile de completare ale acestui formular in functie de perioada fiscala in care intervine exigibilitatea TVA – respectiv in luna calendaristica in care regularizarea a fost comunicata clientului.

Baza legala: Legea nr 571 / 2003 articolul articolul 134^2 al. 9, 138 lit. c
Ordinul ministrului economiei si finantelor nr 1372 / 2008 articolul 1
Ordinul presedintelui ANAF nr 1790 / 2012 articolul anexa 2
Ordinul presedintelui ANAF nr 76 / 2010 articolul anexa 2

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai scris si:
*Ajustarea TVA, in primul decont depus dupa inregistrare sau intr-un decont ulterior
*Ajustarea TVA in cazul anularii din oficiu a codului de TVA
*Ajustarea TVA-ului dedus – persoane carora li s-a anulat din oficiu codul de TVA
*Ajustarea TVA la anularea calitatii de platitor

(Visited 230 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


four + = 13

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.