TVA la incasare – dreptul de deducere

ANAF reaminteste contribuabililor platitori de taxa pe valoarea adaugata (TVA) ca, odata cu introducerea sistemului TVA la incasare, se aplica si noi reguli de deducere a taxei pe valoarea adaugata de catre persoanele impozabile care aplica acest sistem.

Conform art. 145 alin. (1)^1 din Codul Fiscal (CF), dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) – (8) din CF este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau. Alin. (1)^2 al aceluiasi articol precizeaza ca dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, chiar daca o parte din operaţiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare conform art. 134^2 alin. (6) din CF.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Atenţie! Aceste prevederi nu se aplica pentru achiziţiile intracomunitare de bunuri, pentru importuri, pentru achiziţiile de bunuri/servicii pentru care se aplica taxare inversa potrivit prevederilor art. 150 alin. (2) – (6), art. 152^3 alin. (10) sau art. 160 din CF.

Amanarea dreptului de deducere a TVA pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului se aplica numai in cazul operaţiunilor taxabile, pentru care furnizorul/prestatorul este obligat sa aplice sistemul TVA la incasare si sa inscrie in factura aceasta menţiune conform prevederilor art. 155 alin. (19) lit. p) din CF.

Operaţiunile pentru care furnizorul/prestatorul nu trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare potrivit prevederilor art. 134^2 alin. (6) din CF sunt supuse la furnizor/prestator regulilor generale de exigibilitate conform prevederilor art. 134^2 alin. (1) si (2) si regulii generale de aplicare a dreptului de deducere conform prevederilor art. 145 alin. (1) din CF, la beneficiar.

In situaţia in care furnizorul/prestatorul este inscris in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare la data emiterii unei facturi, dar omite sa inscrie menţiunea „TVA la incasare”, desi operaţiunea respectiva nu este exclusa de la aplicarea sistemului TVA la incasare, beneficiarul are obligaţia sa exercite dreptul de deducere in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1^1) din CF, respectiv pana in momentul plaţii furnizorului/prestatorului.

Prevederile art. 145 alin. (1^1) din CF se aplica inclusiv de catre beneficiarii persoane impozabile care au sediul activitaţii economice in afara Romaniei, dar care sunt inregistrate in Romania in scopuri de TVA, conform art. 153 din CF, indiferent daca sunt sau nu stabilite in Romania conform art. 125^1 alin. (2) lit. b) din CF.

Amanarea dreptului de deducere pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor/serviciilor este platita furnizorului/prestatorului se aplica numai pentru taxa care ar fi deductibila potrivit prevederilor art. 145 alin. (2) – (4^1), art. 145 indice1, 147 si 147^1 din CF.

Persoanele impozabile care aplica amanarea dreptului de deducere pana in momentul plaţii furnizorului/prestatorului si achiziţioneaza bunuri/servicii pentru care taxa nu este deductibila conform art. 145 alin. (2) – (5), art. 145^1 si 147 din CF nu vor reflecta ca taxa neexigibila taxa nedeductibila, indiferent daca taxa aferenta este sau nu achitata.

Pentru determinarea taxei deductibile in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1^1) si (1^2) din CF aferente plaţii contravalorii integrale sau parţiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, fiecare incasare totala sau parţiala se considera ca include si taxa aferenta, aplicandu-se urmatorul mecanism de calcul pentru determinarea sumei taxei, respectiv 24 x 100 / 124, in cazul cotei standard, 9 x 100 / 109 ori 5 x 100 / 105, in cazul cotelor reduse, conform art. 134^2 alin. (8) din CF.

TVA neexigibila aferenta facturilor neachitate pentru care beneficiarul livrarilor/prestarilor de bunuri/servicii nu are drept de deducere, se preia in fiecare jurnal pentru cumparari pana cand toata taxa aferenta devine exigibila ca urmare a plaţii, cu excepţia situaţiilor in care s-a implinit termenul de prescripţie si facturile respective nu se mai achita, fiind scoase din evidenţele persoanei impozabile.

Baza legala: art. 145 alin. 1^1 si 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pct. 45 alin. (8), (9), (10), (11) si pct. 79 alin. (6) din Hotararea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai scris si:
*Guvernul a decis ca plata TVA la incasare sa fie optionala
*Guvernul nu prea vrea sa renunte la sistemul de TVA la incasare
*Sistemul TVA la incasare va deveni optional de la 1 ianuarie 2014
*Vladescu: Plata TVA la incasarea facturii este o aberatie economica
*TVA va fi platita la incasarea facturii
*Devine optionala plata TVA la 90 de zile?
*Se va renunta la obligatia TVA la incasare pentru firmele cu pana la 500.000 de euro

(Visited 435 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 7 = sixteen

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.