Diurna intra in baza de calcul pentru concediul medical?

Intrebare:
Diurna (ceea ce depaseste valoarea maxima impusa de lege de 32.5 lei/zi) se ia in considerare la calculul mediei pentru concediile medicale cod 01, 06, 08?

Raspuns:
Potrivit prevederilor art.55 alin.(2) lit.i) si art.296^4 alin.(1) lit.m) din Codul fiscal, indemnizatia si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, sunt considerate venituri asimilate salariilor, se impoziteaza si se cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale individuale.

Vezi aici Care este valoarea diurnei, cand se acorda si cum se impoziteaza

In prezent, conform H.G. nr.1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, indemnizatia zilnica este stabilita la 13 lei pentru persoanele aflate in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi au locul permanent de munca.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Referitor la baza de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, aceasta, potrivit art.10 alin.(1) din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Baza lunara de calcul a contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate o reprezinta suma castigurilor brute realizate de persoanele fizice rezidente si nerezidente, care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente (art.296^5 ali.(2^1) din Codul fiscal).

Avand in vedere cele prezentate mai sus, partea din diurna primita de salariati care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul legal reprezinta venit asimilat salariilor si va intra in baza de calcul pentru indemnizatia de concediu medical.

Contabun.ro a mai scris si:
*Intreaba specialistul: concedii medicale
*Baza de calcul a concediului medical in situatia in care nu exista venituri realizate in ultimele 6 luni
*Baza de calcul a concediului medical in cazul in care salariatul a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni
*Concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca – info utile
*Plata indemnizatiei de concediu medical – cumul de functii

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 1,150 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


nine + = 15

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.