Regimul TVA in cazul tranzactiilor cu cladiri vechi

Intrebare: Care este regimul TVA in cazul livrarii unei constructii vechi si a terenului aferent, de catre o persoana impozabila inregistrata in scopuri de taxa, atunci cand din raportul de expertiza rezulta ca valoarea terenului este mai mica decat valoarea constructiei?

Raspuns ANAF: Potrivit prevederilor art. 141 alin. (2) litera f) din Codul fiscal coroborate cu prevederile pct. 37 alin. (1) lit. a) din Norme metodologice date in aplicarea acestui articol, atunci cand constructia si terenul pe care este edificata formeaza un singur corp funciar, identificat printr-un singur numar cadastral, terenul pe care s-a edificat constructia urmeaza regimul constructiei, daca valoarea acestuia este mai mica decat valoarea constructiei asa cum rezulta din raportul de exertiza.

In speta, avand in vedere ca se livreaza o constructie care nu este considerata constructie noua, iar conform raportului de expertiza valoarea constructiei este mai mare decat valoarea terenului, operatiunea este scutita de TVA (atat pentru constructie cat si pentru teren), conform prevederilor legale mentionate mai sus.

Baza legala: Legea nr 571 / 2003 articolul 141 alin. (2) lit. f); Hotararea guvernului nr 44 / 2004 articolul pct 37 alin. (1) lit. a)

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*

(Visited 259 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− two = 4

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.