Legea pensiilor ar putea fi modificata: femeile se vor pensiona la 65 de ani

Poiectul privind modificarea Legii pensiilor prevede ca varsta standard de pensionare sa fie de 65 de ani si in cazul femeilor.

 *Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*

Legea pensiilor ar putea fi modificata cat de curand. Pe site-ul Ministerului Muncii se afla in dezbatere un „proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”.

Proiectul prevede la Art. 53 – (1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru  barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare.

Propunerea legislativa modifica, totodata, stagiul minim de cotizare, astfel ca acesta ar putea creste de la 13 ani, cat e in prezent, la 15 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati.

De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Motivul emiterii actului normativ

Egalizarea varstelor de pensionare pentru femei si barbati se circumscrie  Recomandarilor de tara ale Comisiei Europene transmise Romaniei, in contextul unei societati cu o populatie imbatranita, care afecteaza sustenabilitatea financiara a sistemului public de pensii.

In cadrul recomandarilor menite sa imbunatateasca performanta economica a Romaniei, Comisia Europeana a constatat ca, desi “pozitia bugetara s-a imbunatatit in Romania, nivelul redus de respectare a obligatiilor fiscale constituie o provocare majora iar sustenabilitatea si adecvarea sistemului de pensii prezinta riscuri medii pe termen lung”.

Potrivit recomandarilor Comisiei, Romania trebuie sa ia masuri de imbunatatire a colectarii impozitelor, sa egalizeze varsta standard de pensionare intre femei si barbati si sa sustina reforma pensiilor promovand incadrarea in munca a lucratorilor in varsta.

Procesul progresiv de imbatranire a populatiei determina sporirea ponderii beneficiarilor de pensii in totalul populatiei, acest fenomen contribuind in mod semnificativ la majorarea cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat.

Ca urmare, reforma sistemului  de pensii prin cresterea varstelor de pensionare  este importanta pentru restabilirea increderii in finantele publice si totodata pentru asigurarea unor pensii adecvate si viabile pe termen lung prin participarea mai activa pe piata fortei de munca a femeilor si barbatilor pe parcursul intregii vieti.

Egalizarea varstelor standard de pensionare intre femei si barbati va asigura viabilitatea pe termen lung a unui sistem adecvat de protectie sociala. In paralel este necesara atragerea si mentinerea pe piata fortei de munca a lucratorilor in varsta, depasind actualele tipare de pensionare, in concordanta cu cresterea sperantei de viata precum si examinarea nivelului de adecvare a pensiilor in vederea prevenirii saraciei persoanelor de varsta inaintata.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat:

*Intreaba specialistul: pensii

*Deschiderea dreptului la pensie: nu se cumuleaza stagiul de cotizare cu varsta de pensionare

*Care este valoarea punctului de pensie in 2013?

*Pensionarii cu pensii mai mari de 1000 lei pot redirectiona 2% din impozitul pe veniturile din pensii?

 

(Visited 386 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.