Regimul de exceptare de la plata accizelor: energie electrica

Potrivit Codului fiscal, nu se datoreaza accize pentru energia electrica, atunci cand aceasta reprezinta mai mult de 50% din costul unui produs.

Intrebare: O societate din Budapesta, prin sucursala Oradea, este autorizata in calitate de furnizor de energie electrica. Ea solicita informatii cu privire la formalitatile necesare pentru a beneficia de regimul de exceptare de la plata accizelor, in cazul livrarii de electricitate care urmeaza a fi utilizata in scopul prevazut la art. 206^20 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal. Mai exact, energia electrica va fi intrebuintata de o societate romaneasca in cadrul activitatii de productie a oxigenului, azotului si argonului.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Raspuns ANAF: Potrivit art. 206^20 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, nu se datoreaza accize pentru energia electrica, atunci cand aceasta reprezinta mai mult de 50% din costul unui produs. Prin costul unui produs se intelege suma tuturor achizitiilor de bunuri si servicii la care se adauga cheltuielile de personal si consumul de capital fix la nivelul unei activitati. Referitor la costul energiei electrice, conform reglementarilor de la alin. (32) al pct. 82 din Normele metodologice, mentionam ca acesta reprezinta valoarea reala de cumparare a energiei electrice sau costul de productie al energiei electrice, daca este produsa in intreprindere.

Mentionam ca, in conformitate cu dispozitiile pct. 82. alin. (36) si (37) din Normele metodologice, pentru a beneficia de exceptarea de la regimul de accizare a energiei electrice folosita intr-unul din scopurile enumerate la art. 206^20 din Codul fiscal, operatorii economici utilizatori trebuie sa notifice acest fapt autoritatiii vamale teritoriale. Notificarea va cuprinde informatii detaliate privind activitatea desfasurata de operatorul economic utilizator si costul produsului final, dupa caz. Dupa notificare, operatorul economic utilizator va transmite furnizorului de energie electrica o copie a notificarii cu numarul de inregistrare primit de la autoritatea competenta.

Avand in vedere cele de mai sus, apreciem ca, in conditiile in care informatiile referitoare la activitatea desfasurata si respectiv la procentul costului energiei electrice din costul de productie, cuprinse in notificarea societatii românesti de productie, sunt valabile si la momentul livrarii, societatea furnizoare poate comercializa energie electrica in sensul art. 206^20 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal. Totodata, facem cunoscut ca, potrivit alin. (38) de la pct. 82 din Normele metodologice, nerespectarea prevederilor alin. (36) si (37) atrage plata accizelor pentru energia electrica utilizata in scop comercial.

Baza legala: Legea nr 571 / 2003 articolul 206^20 alin. (1) lit. d)

(Visited 293 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight × 1 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.