TVA aplicabil cadourilor de mica valoare – precizari

Acordarea gratuita a serviciilor de restaurant nu intra sub incidenta plafonului de 100 de lei pentru cadourile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol.

 *Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

ANAF  aduce  la cunostinta contribuabililor ce au ca obiect de activitate servicii  de restaurant urmatoarele lamuriri fiscale suplimentare din punct de vedere al  TVA pentru evitarea anumitor confuzii in special in contextul introducerii de la data de 1 ianuarie 2013 a plafonului de 100 de lei pentru  cadourile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol.

Acordarea gratuita a serviciilor de restaurant nu intra sub incidenta plafonului de 100 de lei pentru cadourile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, prevazut la pct.6 alin. (10) li t. a)  din Normele metodologice date in aplicarea art. 128 alin. (8) , lit. f) din  Codul  fiscal, asa  cum se  mentioneaza de altfel si la pct.7 alin. (7) din norme,  aceste activitati fiind considerate prestari de servicii din punct de vedere al legislatiei in domeniul TVA.

Prin  urmare, pentru serviciile de restaurant acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, operatorii economici nu  colecteaza TVA daca fac dovada ca serviciile sunt acordate gratuit in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile.

Conform principiilor ce deriva din legislatia nationala si din jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii  Europene,  pentru  aplicarea  prevederilor  art.129 alin.  (5)  lit. a) din Codul  Fiscal este obligatia persoanei impozabile sa demonstreze ca  serviciile acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a acesteia.

Sursa: AJFP Vrancea

Rate this post
(Visited 214 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 1 = four

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.