Zile libere 2013: mai sunt doar patru

Zile libere in 2013 mai sunt cu adevarat numai doua. Motivul? Doua sunt in weekend.

Salariatii din Romania vor mai beneficia de patru zile de concediu legale pana la finalul acestui an. Numai doua dintre ele vor conta insa pentru salariati – 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun), intrucat acestea vor fi in timpul saptamanii. Celelalte doua zile libere legale ramase (30 noiembrie – Sfantul Andrei si 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei), vor cadea sambata si duminica.

Codul muncii prevede ca, in cazul in care angajatorul nu poate acorda zilele libere legale salariatilor din cauza specificului activitatii companiei, este obligat sa plateasca angajatii care nu lucreaza cu un spor la salariu de pana la 100% pentru acea zi sau sa le dea o zi libera in urmatoarele 30 de zile. Totusi, pentru aceasta varianta vor opta, in principiu, numai majoritatea hipermarketurilor, care inchid magazinele doar in prima zi de Craciun, angajatii fiind chemati la serviciu in cea de-a doua zi (26 decembrie).

Ce sarbatori legale sunt acum in Codul Muncii?

Dupa modificarea din iulie 2012, Codul muncii prevede, in prezent, 12 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati. Mai exact, zilele nelucratoare stabilite de legislatia muncii sunt:

*1 si 2 ianuarie;
*prima si a doua zi de Pasti
*1 mai;
*prima si a doua zi de Rusalii
*Adormirea Maicii Domnului;
*Sfantul Andrei – 30 noiembrie;
*1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei;
*prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*

(Visited 198 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


four + 5 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.