Alocatia pentru copil – acte dosar

Alocatia pentru copil: forma de ocrotire a statului acordata tuturor copiilor, fara discriminare.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*   

Beneficiari

*Toti copii de pana la 18 ani.

*Tinerii care au implinit varsta de 18 ani si care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora. Acestia se vor adresa unitatilor scolare pentru depunerea cererilor.

* Tinerii care au implinit varsta de 18 ani care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medica

Sumele pot fi primite de:

*Unul dintre parinţi copilului, pe baza acordului acestora

*Tutore, curator, persoana căreia i-a fost dat în plasament familial copilul sau încredinţat spre creştere şi educare, în condiţiile legii

* Titularul, după împlinirea vârstei de 14 ani, cu încuviinţarea persoanei care îl reprezintă legal

*Persoana care are copilul în plasament de urgenţă sau în adopţie

Acte necesare dosar:

-cerere completata si semnata de reprezentatul legal al copilului

-originalul si copia certificatului de nastere la copilului

-actul de identitate al reprezentantului legal

-documente din care sa rezulte situatia juridical a copilului fata de reprezentatntul legal si orice alte documente justificative, dupa caz

-daca solicitantul opteaza pentru primirea alocatiei de stat in cont personal se solicita extras de cont, contul IBAN de la banca.

Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata dreptului se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

In prezent, alocatia de stat pentru copiii intre 0 si 2 ani este de 200 de lei, iar pentru copiii intre 2 si 18 ani este de 42 de lei.

Alocatia de stat pentru copii nu este impozabila si nu poate fi urmarita silit decat in vederea recuperarii sumelor platite necuvenit cu acest titlu.

(Visited 523 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.