Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice – proiect normativ

Pe site-ul ANAF a fost publicat Proiectul de Ordin pentru aprobarea modelului si continutului deciziei de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Ca urmare a modificarii sistemului de impozitare pentru anumite categorii de venituri realizate de persoanele fizice si avand in vedere dispozitiile referitoare la modalitatea de desfiintare a deciziei de impunere din oficiu prevazuta la art. 83, alin.(4^1) din Codul de Procedura Fiscala, este necesara adaptarea corespunzatoare a continutului formularelor utilizate in prezent pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe veniturile persoanelor fizice.

Modificarile legislative au vizat, in principal, urmatoarele aspecte:

– modul de stabilire a venitului net, pentru contribuabilii care desfasoara activitati agricole;

– modificarea termenelor de plata pentru impozitul anual datorat in cazul veniturilor din agricultura impuse pe baza normelor de venit.

– includerea in sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultura si piscicultura;

– impunerea pe baza normelor de venit a activitatilor de inchiriere in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice;

– desfiintarea deciziilor de impunere din oficiu, in cazul in care contribuabilul depune declaratia de venit, in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei.

Astfel, avand in vedere particularitatile modului de stabilire a impozitului pe venit, in dispozitivul deciziei de impunere, au fost introduse informatii cu privire la termenele de plata a sumelor stabilite din oficiu.

Totodata, pentru situatiile in care creantele fiscale sunt scadente la termene viitoare datei comunicarii deciziei de impunere, a fost prevazuta o anexa la decizia de impunere care cuprinde informatii privind repartizarea sumelor stabilite din oficiu, pe termenele de plata prevazute de lege.

Anexa se va utiliza, numai in situatia in care impunerea din oficiu se realizeaza in cursul anului de realizare a venitului.

Ca urmare, prin prezentul proiect de ordin, se propune aprobarea modelului si continutului formularelor 256 „Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice” si „Anexa la Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”.

De asemenea, au fost publicate si pot fi consultate anexele si referatul de aprobare a proiectului de ordin.

Sursa: finantevalcea.ro

(Visited 204 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ seven = 13

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.