Concediu de odihna neefectuat – plata indemnizatiei

Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari, potrivit art.144 din Codul muncii.

 *Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro* 

Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat (art.149 din Codul muncii, republicat).

Afla aici cate zile de concediu de odihna neintrerupt trebuie sa efectueze un salariat intr-un an calendaristic

Iar angajatorul are obligatia legala sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul (art.146 alin.(3) din Codul muncii, republicat).

Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.

Vezi aici Indemnizatia de concediu de odihna – informatii utile

Obligatia de a plati indemnizatia de concediu de odihna ii revine angajatorului care a beneficiat de munca salariatului in cauza. Acesta va plati indemnizatia cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de placarea salariatului in concediu (art.150 alin.(3) din Codul muncii).

Daca salariatul a prestat munca, dar nu a efectuat concediul de odihna la care avea dreptul, acest drept nu se pierde, chiar daca concediul de odihna nu a fost efectuat in anul in curs sau in anul urmator.

In cazul in care angajatorul refuza sa acorde acest drept salariatului, acesta se poate adresa instantei in termenul prevazut la art.268 alin.(2) din Codul muncii, republicat, si anume, in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului.

In ceea ce priveste compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, tinand cont de necesitatea protectiei si refacerii fortei de munca prin intermediul concediului de odihna, aceasta este permisa, asa cum prevede art.146 alin.(4) din Codul muncii, numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

In cazul in care salariatul beneficiaza de concediul de odihna integral, precum si de indemnizatia aferenta, iar ulterior, in cursul anului pentru care a fost acordat acel concediu, contractul de munca inceteaza prin demisie sau din culpa salariatului, acesta va avea obligatia sa restituie partea din indemnizatia de concediu corespunzatoare perioadei nelucrate pentru care a beneficiat de indemnizatia de concediu de odihna.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Intreaba specialistul: concediul de odihna
*Se poate renunta la concediul de odihna?
*Se reduce si indemnizatia de concediu de odihna in baza Legii nr.118/2010?
*Concediul fara plata diminueaza concediul de odihna?
*Concediul de odihna suplimentar – cui se acorda
*Despre concediul de odihna – informatii utile

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

Rate this post
(Visited 1,168 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 − two =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.