Veniturile realizate din chirii de asociatiile de proprietari – tratament fiscal

Intrebare: Care este tratamentul fiscal aplicabil veniturilor realizate de asociatiile de proprietari din inchirierea spatiilor detinute de asociatie?

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Raspuns ANAF:

Potrivit prevederilor art. 15, alin. (1) lit h) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt scutite de la plata impozitului pe profit asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, potrivit Legii locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile obtinute din activitati economice si care sunt sau urmeaza a fi utilizate pentru imbunatatirea utilitatilor si a eficientei cladirii, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune.

Conform prevederilor pct. 6 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, veniturile obtinute din activitati economice de catre contribuabilii prevazuti la art. 15 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal si care sunt utilizate in alte scopuri decat cele expres mentionate la literele respective se supun impozitarii cu cota prevazuta la art. 17 din Codul fiscal.

In vederea stabilirii bazei impozabile, din veniturile obtinute se scad cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri.

In consecinta, avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus, sumele reprezentand inchirierea spatiilor detinute de asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si de asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, potrivit legii, aflate in conturile acestora, sunt exceptate de la plata impozitului pe profit, daca aceste sume sunt utilizate pentru imbunatatirea utilitatilor si a eficientei caldurii, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, si in anii urmatori anului in care acestea au fost inregistrate.

Baza legala:
Legea nr 571 / 2003 articolul 15, Hotararea guvernului nr 44 / 2004 articolul pct. 6, art. 15

(Visited 388 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 + nine =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.