Diminuare TVA cand beneficiarul este in faliment

Intrebare: Se poate diminua baza de impozitare a TVA in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului?

Raspuns ANAF: O societate inregistreaza creante neincasate asupra unor debitori, impotriva carora a fost deschisa procedura insolventei. Se solicita opinia noastra din punct de vedere al TVA cu privire la diminuarea bazei de impozitare a TVA, in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului, in conditiile in care societatea petenta nu s-a inscris la masa credala in dosarul de insolventa.

Tratament fiscal

Potrivit prevederilor art. 138 lit. d) din Codul fiscal, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare, hotarare ramasa definitiva si irevocabila.

Potrivit pct. 20 alin. (3) din Norme, ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, prevazuta la art. 138 lit. d) din Codul fiscal, este permisa numai in situatia in care data declararii falimentului beneficiarilor a intervenit dupa data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise inainte de aceasta data, daca contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ori TVA aferenta consemnata in aceste facturi nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului, inclusiv in cazul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare, in situatia in care falimentul beneficiarului intervine dupa cea de-a 90-a zi de la data emiterii facturii sau, dupa caz, de la data termenului-limita pentru emiterea acesteia. In cazul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare, iar falimentul beneficiarului intervine inainte de cea de-a 90-a zi de la data emiterii facturii sau, dupa caz, de la data termenului-limita pentru emiterea acesteia, se aplica prevederile art. 134^2 alin. (10) lit. d) din Codul fiscal, respectiv se opereaza anularea taxei neexigibile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii realizate.

Conform art. 159 alin. (2) din Codul fiscal, in situatiile prevazute la art. 138 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 138 lit. d).

Din prevederile legale prezentate mai sus, rezulta ca pentru ajustarea taxei pe valoarea adaugata facturata de catre furnizor/prestator unui beneficiar in cazul caruia a fost pronuntat falimentul printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, legiuitorul nu a prevazut obligativitatea inscrierii creantei societatii creditoare la masa credala in dosarul de insolventa. Totusi, in scopul diminuarii bazei de impozitare a TVA conform art. 138 lit. d) din Codul fiscal, este prevazuta obligatia furnizorului/prestatorului de a emite facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, care nu vor fi transmise si beneficiarului, asa cum este stipulat la art. 159 alin. (2) din Codul fiscal.

Baza legala: Legea nr 571 / 2003 articolul 138

(Visited 284 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 + = fifteen

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.