Rezidenta fiscala in Romania: obtinere certificat fiscal

Persoanele fizice care sosesc/pleaca, in/din Romania si au o sedere in statul roman/in strainatate mai mare de 183 de zile au obligatia completarii urmatoarelor formulare:

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

– Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania;

– Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania.

Mentionam ca nu au obligatia completarii chestionarelor:

– cetatenii straini cu statut diplomatic sau consular in Romania, cetatenii straini care sunt functionari ori angajati ai unui organism international si interguvernamental inregistrat in Romania, cetatenii straini care sunt functionari sau angajati ai unui stat strain in Romania, membrii familiilor acestora, cu respectarea regulilor generale ale dreptului international sau a prevederilor acordurilor speciale la care Romania este parte;

– cetatenii romani care lucreaza in strainatate, ca functionari sau angajati ai Romaniei intr-un stat strain.

Termenele de depunere a chestionarelor:

– Persoana fizica nerezidenta trebuie sa inregistreze la autoritatea fiscala competenta formularul “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania” in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania la autoritatea fiscala competenta in a carei raza teritoriala persoana fizica isi are domiciliul fiscal, potrivit legii.

– Persoana fizica rezidenta in Romania, respectiv persoana nerezidenta au obligatia sa inregistreze cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania, pentru o perioada de peste 183 de zile, formularul “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” la autoritatea fiscala competenta in a carei raza teritoriala persoana fizica isi are domiciliul fiscal, potrivit legii.

Urmare depunerii chestionarelor de catre persoanele fizice, autoritatea fiscala va notifica aceste persoane daca:

– au obligatie fiscala integrala in Romania (la sosirea sau plecarea din Romania) sau

– vor fi impuse numai pentru veniturile obtinute din Romania (la sosirea sau plecarea din Romania) sau

– vor fi scoase/mentinute din/in evidentele fiscale (la plecarea din Romania).

Chestionarele si notificarile au fost aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.74 din 23 ianuarie 2012 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenta fiscala in Romania a persoanelor fizice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr.73 din 30 ianuarie 2012.

Sursa: DGRFP Galati

(Visited 508 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.