Perioada de proba – precizari utile

Perioada de proba este prioada stabilita pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca.

Potrivit art.31 din Codul muncii, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca, se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.

Cu o completare la art.31 din Codul muncii, republicat, vine art.85 care se refera la perioada de proba in cazul salariatilor incadrati cu contract de munca pe durata determinata, astfel:
a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

Legea instituie o durata maxima a perioadei de proba, durata efectiva a perioadei de proba urmand a fi stabilita de parti in contractul individual de munca. Partile pot hatari si sa renunte la aceasta modalitate de verificare a aptitudinilor salariatului, cu exceptia persoanelor cu handicat, in cazul carora perioada de proba este obligatorie.

Perioada de proba se calculeaza din prima zi a executarii contractului individual de munca si se termina la expirarea termenului stabilit in contract.

In situatia in care in perioada de proba contractul individual de munca se suspenda (de exemplu, pentru incapacitate temporara de munca, concediu fara plata), perioada de proba se va suspendata corespunzator, reluandu-si cursul dupa incetarea cauzei de suspendare.

Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Incetare contract de munca in perioada de proba – model notificare

Pe durata perioadei de proba, care constituie vechime in munca, salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Pentru a preveni abuzurile din partea angajatorilor, Codul muncii instituie, la art.32 si art.33  anumite reguli privind utilizarea perioadei de proba, si anume:

– Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba. Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

– Perioada in care se pot face angajari succesive de proba ale mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni.

 Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 794 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 3 = one

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.