Cheltuielile cu alimente acordate salariatilor in locul indemnizatiei de delegare/detasare – tratament fiscal

O societate comerciala achizitioneaza alimente pe care le acorda salariatilor care se deplaseaza in alte localitati, in locul indemnizatiei de delegare/detasare.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Tratament fiscal:

din punct de vedere al impozitului pe profit – aceste cheltuieli nu pot fi asimilate cu indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati. Conform art.21, alin.4, lit.l) din Codul fiscal, nu sunt cheltuieli deductibile alte cheltuieli salariale/asimilate salariilor care nu sunt impozitate la angajat.

Daca aceste sume se impoziteaza la salariati, la determinarea profitului impozabil sunt cheltuieli deductibile.

din punct de vedere al impozitului pe venit – conform prevederilor art.55, alin.2, lit.k) din Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si pentru orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor in vederea impunerii.

Avantajele primite in baza unui contract individual de munca cuprind, fara a fi limitate: cazare, hrana, imbracaminte, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei.

Astfel, alimentele acordate personalului salariat aflat in delegatie/detasare de catre angajator sunt considerate venit asimilat salariilor pentru care se datoreaza impozit pe salarii, care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri conform art. 57 din Codul fiscal.

din punct de vedere al contributiilor sociale – acordarea unor drepturi in afara legii nu este scutita de la plata contributiilor sociale. Nu se cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale doar hrana acordata in conditiile legii.

din punct de vedere al TVA – avand in vedere ca achizitia de hrana pentru salariati nu este destinata unei operatiuni taxabile, societatea nu are drept de deducere a TVA aferenta.

Sursa: AJFP Vrancea

(Visited 423 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− three = 5

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.