Eliberare certificat sediu social (ordin ANAF nr.108/2012)

Ordin nr. 108 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2112/2010 pentru aprobarea Procedurii de solicitare si eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social si de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatia de sediu social, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, cu modificarile si completarile ulterioare.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*

In temeiul art. 12 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,

In temeiul art.17 alin.(3) din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si al art.7 din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul:

ORDIN

Art. I – Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2112/2010 pentru aprobarea Procedurii de solicitare si eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social si de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatia de sediu social, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 443 din 1 iulie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Titlul ordinului va avea urmatorul cuprins: „Ordin pentru aprobarea Procedurii de emitere, in format electronic, a Adeverintei privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si a Certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social”.

2. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 1 ‐ Se aproba Procedura de emitere, in format electronic, a Adeverintei privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si a Certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social, prevazuta in anexa nr. 1.”

3. Titlul anexei nr. 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Procedura de emitere, in format electronic, a Adeverintei privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si a Certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social, prevazuta in anexa nr. 1.”

4. Anexa nr. 1 se inlocuieste cu anexa care face parte din prezentul ordin.

Art. II ‐ Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de tehnologia informatiei, precum si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. III ‐ Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Emis la Bucuresti, la data de 02.02.2012
PRESEDINTE,
SORIN BLEJNAR

Anexa nr.1

Procedura de emitere, in format electronic, a Adeverintei privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si a Certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social

1. Prezenta procedura se aplica pentru persoanele care, potrivit prevederilor art.17 din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia ca, la inmatricularea unei societati comerciale sau la schimbarea sediului social, sa inregistreze la organul fiscal competent documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si sa obtina certificatul pentru spatiul cu destinatie de sediu social.

2. Inregistrarea documentelor care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social la organul fiscal competent se efectueaza la solicitarea oficiului registrului comertului de pe langa tribunalul judetean sau al municipiului Bucuresti, prin transmiterea in format electronic a „Cererii de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si de eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social”, completata de persoana solicitanta, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2 la ordin, insotita de actele doveditoare a dreptului de folosinta (cum ar fi: titlu de proprietate, contract de vanzare cumparare, contract de inchiriere, contract de comodat sau alte acte care atesta dreptul de folosinta).

3. Oficiul registrului comertului transmite organului fiscal competent documentele prevazute la pct. 2, in format .pdf, prin posta electronica, pe adresa de e‐mail dedicata.

In sensul prezentei proceduri, organul fiscal competent este administratia finantelor publice municipala, oraseneasca, comunala sau a sectoarelor municipiului Bucuresti, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in a carei raza teritoriala se afla situat spatiul cu destinatie de sediu social.

4. Conducatorul fiecarui organ fiscal competent desemneaza o persoana responsabila cu aplicarea prevederilor prezentei proceduri, precum si un inlocuitor al acesteia.

Persoanele sunt desemnate din cadrul compartimentului cu atributii in gestionarea registrului contribuabililor.

5. Organul fiscal organizeaza evidenta documentelor care atesta dreptul de folosinta asupra spatiilor cu destinatie de sediu social, in cadrul Registrului de evidenta a spatiilor cu destinatie de sediu social.

6. Registrul se organizeaza la nivel de adresa a spatiului si se gestioneaza la nivelul organelor fiscal competente, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de Directia generala de tehnologia informatiei si cuprinde:

a) adresa completa a spatiului cu destinatie de sediu social (strada, numar, bloc, apartament, localitate, judet/sector);

b) datele de identificare a titularului dreptului de folosinta (nume si prenumire/denumire, adresa domiciliului/domiciliului fiscal si cod de identificare fiscala);

c) documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatia de sediu social (tipul documentului, numar si data);

d) perioada de valabilitate a dreptului de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social (data de inceput, data de final).

7. Organul fiscal, dupa primirea prin posta electronica a documentatiei de la oficiul registrului comertului, verifica datele inscrise in cerere cu cele din actele doveditoare si preia informatiile in Registrul de evidenta a spatiilor cu destinatia de sediu social, inscriind si numarul de inregistrare atribuit de oficiul registrului comertului cererii prevazute in Anexa2_PO.

8. Organul fiscal emite „Adeverinta privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social” si „Certificatul pentru spatiul cu destinatie de sediu social”, potrivit modelelor din anexele nr. 3 si 4 la ordin, in format .pdf, inscriind in acestea si numarul de inregistrare atribuit de oficiul registrului comertului cererii prevazute in anexa nr. 2.

9. Documentele emise in conditiile pct. 8 se transmit prin posta electronica oficiului registrului comertului de la care a fost primita solicitarea.

10. Pentru cererile, insotite de documentatia completa, primite de organul fiscal competent in prima jumatate a programului de lucru, documentele prevazute la pct. 8 se transmit oficiului registrului comertului in aceeasi zi. Pentru cererile primite in a doua jumatate a programului de lucru documentele prevazute la pct. 8 se transmit oficiului registrului comertului cel tarziu in prima jumatate a programului de lucru din ziua imediat urmatoare.

11. Documentele primite si emise in aplicarea prezentei proceduri se arhiveaza de organul fiscal in format electronic.

12. In aplicarea prezentei proceduri, Directia generala de tehnologia informatiei atribuie o adresa de e‐mail dedicata fiecarui organ fiscal competent. Lista organelor fiscale si a adreselor de e‐mail atribuite se comunica Oficiului National al Registrului Comertului.

(Visited 454 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.