Concediul fara plata diminueaza concediul de odihna?

Intrebare: Concediul fara plata pentru interese personale diminueaza numarul zilelor de concediu de odihna?

 *Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro* 

Raspuns: Potrivit dispozitiilor art.145 din Codul muncii, republicat, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Concediul fara plata pentru interese personale constituie, potrivit art. 54 din Codul muncii, caz de suspendare a contractului individual de munca, prin acordul partilor.

Atentie! Concediul fara plata pentru interese personale este un drept al salariatului si nu o obligatie.

Iar suspendarea contractului de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator (art.49 alin.(2) din Codul muncii).

Prin urmare, concediul fara plata diminueaza durata concediului de odihna. Concediul de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic, iar pe durata concediului fara plata pentru interese personale salariatul nu desfasoara activitate.

Contabun.ro a mai publicat si: Concediul fara plata: in ce conditii se acorda, Intreaba specialistul: concediul de odihna, Se poate renunta la concediul de odihna?, Concediu de odihna neefectuat – plata indemnizatiei, Concediul de odihna suplimentar – cui se acorda

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 739 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ nine = 13

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.