Se modifica D392 A, D392 B si D393 (proiect de ordin)

Pe site-ul ANAF a fost publicat Proiectul de Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de declaratii informative.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Potrivit dispozitiilor art. 156.3 alin. (4) – (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele categorii de persoane impozabile au obligatii de notificare anuala, a organului fiscal competent:

a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, a caror cifra de afaceri, astfel cum este prevazuta la art. 152 alin. (2), realizata la finele unui an calendaristic, este inferioara sumei de 220.000 lei;

b) persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, a caror cifra de afaceri, astfel cum este prevazuta la art. 152 alin. (2), dar excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, realizata la finele unui an calendaristic, este inferioara sumei de 220.000 lei;

c) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal care presteaza servicii de transport international de persoane.

Pentru indeplinirea de catre aceste categorii de persoane impozabile a obligatiilor de notificare, a fost aprobat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.081/2011 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de declaratii informative, cu modificarile ulterioare, respectiv Declaratia 392 A „Declaratia informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul….”, Declaratia 392 B „Declaratia informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul….” si Declaratia 393 „Declaratia informativa privind veniturile obtinute din vanzarea de bilete pentru transportul rutier international de persoane, cu locul de plecare din Romania in anul….”.

Prin dispozitiile pct. 31 al Hotararii Guvernului nr. 84/2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Titlului VI „Taxa pe valoarea adaugata” din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 136 din 14 martie 2013, s-a reglementat faptul ca:

– notificarile prevazute la art. 156.3 alin. (4) si alin. (5) din Codul Fiscal se depun numai pentru anii in care persoanele impozabile desfasoara operatiuni de natura celor pentru care exista obligatia notificarii si ca nu se depun notificari in situatia in care persoanele impozabile nu au desfasurat astfel de operatiuni in anul de referinta, respectiv in anul pentru care ar fi trebuit depusa notificarea;

– este relevant statutul persoanei impozabile la data de 31 decembrie a anului de referinta, in situatia in care statutul persoanei impozabile din punct de vedere al inregistrarii in scopuri de TVA s-a modificat in anul de referinta, respectiv fie a fost inregistrata in scopuri de TVA, fie i s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, in cursul anului de referinta;

– operatiunile care fac obiectul notificarilor sunt livrarile de bunuri/prestarile de servicii in interiorul tarii si, dupa caz, achizitiile efectuate din tara.

Avand in vedere modificarile aduse normelor metodologice de aplicare a Titlului VI „Taxa pe valoarea adaugata” din Codul Fiscal si tinand cont de utilizarea, incepand cu 1 ianuarie 2014, a noilor sigle inclusiv pe formularele de declaratii fiscale, potrivit Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.504/2013, s-a impus elaborarea unui nou act normativ prin care sa fie aprobate formularele de declaratii informative care urmeaza a fi depuse pentru transmiterea informatiilor aferente anului 2013.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat si:
*Declaratia 392 A: cine o depune, instructiuni de completare (OPANAF 65/2013)
*Declaratia 392 B: cine o depune si cum se completeaza (OPANAF 65/2013)
*Declaratia 392: programul pentru anul de raportare 2013 a fost publicat in 24.01.2014
*Declaratia 392 – informatii utile

(Visited 476 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 3 = eighteen

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.