Decizie sanctionare disciplinara – momentul de la care incepe sa curga termenul de emitere a deciziei

Intrebare: Care este momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare?

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*

Raspuns: Potrivit art.252 alin.(1) din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Iar conform Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.16/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 817 din 5 decembrie 2012, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.

Prin urmare, angajatorul are dreptul sa sanctioneze disciplinar salariatul sau, dupa efectuarea cercetarii disciplinare, prin emiterea unei decizii de sanctionare in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care a luat la cunostinta de raportul final (proces verbal, referat, nota de constatare etc.) intocmit de persoana sau comisia imputernicita sa efectueze cercetarea.

Termenul incepe sa curga de la data la care documentul a fost intregistrat la registratuta angajatorului.

(Visited 498 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 7041 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.