Salariul minim si coeficientii de ierarhizare in 2014

Potrivit prevederilor art.40 alin.(2) lit.c) din Codul muncii, angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Iar in temeiul art.164 alin.(3) din Codul muncii, angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceasta dispozitie se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

Salariul minim de la 1 ianuarie 2014: ce acte se intocmesc si pana cand se transmit in Revisal

Majorare salariu minim – model decizie

Majorare salariu minim – model act aditional

In prezent nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului de stabilire a salariilor angajatilor cu respectarea unor coeficienti minimi de ierarhizare, ci doar una conventionala, prin contractul colectiv de munca.

Incheierea contractului colectiv de munca este obligatorie?

Prin urmare, prin conracele colecive de munca se po stabili coeficienti minim de ierarhizare care se au in vedere la negocierea individuala. Salariile asfel stabilite nu se pot situa sub cel rezultat din contractul colectiv de munca aplicabil.

Ca regula, coeficientii de ierarhizare stabiliti prin contractele colective de munca sunt diferiti pe muncitori necalificati si calificati, dupa caz, pe studii liceale, postliceale si superioare.

In concluzie, salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat si nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara. In ceea ce priveste coeficientii minimi de ierahizare, acestea se vor aplica doar daca sunt prevazuti in contractul colectiv de munca aplicabil.

 

cumparaPachete produse
20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca + Regulamentul intern: model si documente conexe = 69 lei

 

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 4,668 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 7041 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.