28 februarie 2014 – termenul limita pentru depunerea formularului 205

Platitorii de venituri care au avut in anul fiscal 2013 obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pentru urmatoarele venituri cu regim de retinere la sursa:

* venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
* venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile
incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
* venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
* venituri din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica, microintreprindere;
* venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni similare;
* venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii, potrivit art. 78 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal;
* castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
* venituri din salarii;
* venituri din dividende;
* venituri din dobanzi;
* castiguri din transferul valorilor mobiliare in cazul societatilor inchise si al partilor sociale;
* venituri din lichidarea persoanei juridice;
* venituri din premii;
* venituri din jocuri de noroc;
* venituri din pensii;
* venituri din activitati agricole;
* venituri din arendare;
* venituri din alte surse.
au obligatia ca pana la 28 FEBRUARIE 2014 inclusiv sa depuna formularul 205 “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit“.

Declaratia se completeaza si se depune si de catre intermediari, societatile de administrare a investitiilor, in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii, sau alti platitori de venit, dupa caz, pentru castiguri/pierderi realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.

Declaratia se depune la organul fiscal la care platitorii de venituri sunt inregistrati in evidenta fiscala.

Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, care este pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala – Declaratii electronice – Descarcare declaratii.

Platitorii de venituri au obligatia depunerii declaratiei la organul fiscal competent, in format electronic (format PDF, cu fisier XML atasat), pe suport magnetic sau optic, care va fi insotit de exemplarul in format hartie, semnat si stampilat, potrivit legii.

Formatul hartie se listeaza prin functiile aplicatiei informatice de asistenta la completarea declaratiei si cuprinde situatia centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit si pe tipuri de venituri, cuprinse in sectiunea IV “Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit” si in sectiunea V “Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii” din formular.

Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin utilizarea serviciului de depunere de declaratii on-line existent pe portalul e-guvernare.ro.

Formularul 205 “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit”, este aprobat prin Ordinul nr. 52 din 20 ianuarie 2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarle si completarile ulterioare.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Declaratia 205 – program actualizat in 28.01.2014
*OPANAF nr.3883/2013 pentru modificarea declaratiilor 200, 201, 204 si 205
*Declaratiile 200, 201, 204 si 205 au fost modificate!
*Completarea si depunerea declaratiei 205 – informatii utile
*Declaratia 205 – informatii utile

(Visited 272 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


3 − one =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 5.881 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor.