Cheltuieli de protocol: tratament fiscal (oficial ANAF)

ANAF aduce la cunostinta contribuabililor urmatoarele precizari privind tratamentul fiscal aplicabil bunurilor consumate in cadrul actiunilor de protocol.

Cheltuielile ocazionate de servirea clientilor/partenerilor de afaceri cu apa minerala, cafea, etc. se considera cheltuieli de protocol si sunt deductibile la calculul profitului impozabil in limita unei cote de 2%.

Din punct de vedere al TVA, cheltuielile nu sunt asimilate prestarilor de servicii efectuate cu plata, si nu se colecteaza TVA, daca se efectueaza in scopul desfasurarii activitatii, si nu se aplica prevederile referitoare la cadourile de mica valoare peste plafonul de 100 lei.

In cazul oferirii de cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, se insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza TVA, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial.

Valoarea depasirilor de plafon si taxa colectata se inscriu in autofactura si se includ in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul.

Sursa: AJFP Vrancea

(Visited 1,570 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.