Contractul colectiv de munca: incheierea contractului colectiv de munca este obligatorie?

Contractul colectiv de munca, conform Codului muncii, este o conventie incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca (art.229, alin.(1)).

Contractul colectiv de munca. Codul muncii nu prevede, insa, obligativitatea incheierii contractului colectiv de munca, ci doar obligativitatea negocierii la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati (art.229, alin.(2)).

Obligatia negocierii colective numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati, este prevazuta si de Legea dialogului social, la art.129, alin.(1).

Prin urmare, obligatorie este doar negocierea colectiva . Iar obligativitatea negocierii colectiva nu presupune si obligativitatea incheierii contractului colectiv de munca. Acesta se va incheia doar daca, in urma negocierilor, partile ajung la un acord.

Negocierea colectiva se poate finaliza si fara incheierea unui contract colectiv de munca, fapt ce se va consemna in procesul verbal de negociere.
Contractul colectiv de munca. Atentie! In cazul unui control, inspectorii de munca solicita dovada ca a fost initiata negocierea contractului colectiv de munca.

Refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca se sanctioneaza cu amenda intre 5.000 si 10.000 lei, conform art.217 din Legea dialogului social.

Contractul colectiv de munca. Pasii pe care trebuie sa-i urmati, baza legala si explicatii utile legate de negocierea colectiva, incheierea si inregistrarea contractului colectiv de munca la nivel de unitate le gasiti in lucrarea “Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic”.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Negocierea contractului colectiv de munca: declansarea negocierii colective
* Inregistrarea contractului colectiv de munca incheiat la nivel de unitate – cuprins dosar
* Partile si reprezentarea acestora la negocierea colectiva la nivel de unitate – info utile
* Negocierea colectiva la nivel de unitate – informatii utile
* Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 – 2010

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”

(Visited 1,156 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.