CIM 2014: perioada de proba este obligatorie?

Perioada de proba este perioada stabilita pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca.

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.

Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.

Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

Perioada de proba constituie vechime in munca.

Perioada in care se pot face angajari succesive de proba ale mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni.

Salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:
a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

Legea instituie o durata maxima a perioadei de proba, durata efectiva a perioadei de proba urmand a fi stabilita de parti in contractul individual de munca. Partile pot hotari si sa renunte la aceasta modalitate de verificare a aptitudinilor salariatului, cu exceptia persoanelor cu handicap, in cazul carora perioada de proba este obligatorie.

Perioada de proba se calculeaza din prima zi a executarii contractului individual de munca si se termina la expirarea termenului stabilit in contract.

In situatia in care in perioada de proba contractul individual de munca se suspenda (de exemplu, pentru incapacitate temporara de munca, concediu fara plata), perioada de proba se va suspendata corespunzator, reluandu-si cursul dupa incetarea cauzei de suspendare.

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”

(Visited 2,245 times, 1 visits today)

2 Responses to CIM 2014: perioada de proba este obligatorie?

 1. Alina says:

  Buna seara, am si eu o nelamurire cu privire la raspunsul unor grile de dreptul muncii daca m-ati putea ajuta,va rog.
  1.Perioada de proba:
  a. de regula, se poate asocia cu o alta forma prealabila de verificare a capacitatii profesionale
  b. este obligatorie si exclusiv la angajarea pers cu handicap
  c. are caracter exceptional pt toti muncitorii necalificati
  (problema mea este la acel “exclusiv” si daca exista perioada de proba pt muncitori necalificati)

  2. Angajatorul poate dispune concedierea disciplinara:
  a. exclusiv in cazul savarsirii cu vinovatie a unei abateri grave c are perturba activitatea unitatii
  b. numai daca a efectuat cercetarea disciplinara prealabila
  c. in cazul nerespectarii progr de lucru

  Va multumesc!

 2. Buna ziua,

  1.In cazul persoanelor cu handicap, perioada de proba este obligatorie si exclusiva. Persoanele cu handicap nu pot fi supuse examenului sau concursului, verificarea aptitudinilor profesionale la angajare se face prin modalitatea perioadei de proba (a se vedea art.31 alin.(2) din Codul muncii republicat).

  Pentru muncitorii necalificati perioada de proba este de cel mult 90 de zile calendaristice, Codul muncii republicat nu mai prevede un caracter exceptional pentru aceasta categorie.

  2. Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea cercetarii disciplinare prealabile (a se vedea art.251 alin.(1) din Codul muncii, republicat).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 − = four

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.