Angajatorul poate modifica unilateral locul muncii?

Potrivit art.41 alin.(1) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.

Iar alin.(3) din acelasi articol prevede ca modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

*Pentru a completa corect si legal contractual individual de munca, dar si alte formulare absolut necare la incheierea contractului de munca citeste lucrarea “20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca” – modele si formulare care au trecut testul a zeci de controale ITM*

Modificarea locului de munca se face, de regula, prin acordul partilor, prin semnarea unui act aditional la contractul individual de munca in termenul stabilit la art.17 alin.(5) din Codul muncii, republicat, si anume intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Totusi, Codul muncii prevede cateva cazuri, cu titlu de exceptie, in care este posibila modificarea unilaterala a locului de munca, insa, numai cu respectarea prevederilor legale.

Prin urmare, locul muncii poate si modificat si unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.

Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia (art.44 alin.(1) din Codul muncii, republicat).

Iar detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni. Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice (art.46 alin.(1)-(3) din Codul muncii, republicat).

Angajatorul poate dispune modificarea temporara a locului muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii (a se vedea art.48 din Codul muncii).

*Pentru a intocmiti corect documentatia necesara in vederea realizarii cercetarii disciplinare, aplicarii sanctiunii, radierii sanctiunii, suspendarii contractului individual de munca pe durata cercetarii disciplinare, astfel incat sa nu aveti probleme cu inspectorii de munca sau in instanta, consultati lucrarea “PROCEDURA DE APLICARE A SANCTIUNILOR DISCIPLINARE”*

 

(Visited 309 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 2 = six

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.