Concediul de maternitate in timpul somajului – cum se procedeaza?

Intrebare:
In timpul somajului pot beneficia in concediu prenatal? Ce trebuie sa fac si cum se calculeaza?

Raspuns:
Pentru a beneficia de concediul si indemnizatia de maternitate, trebuie sa anuntati Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca la care sunteti inregistrata ca sunteti gravida si sa prezentati certificatele de concediu medical eliberate de medicul de familie sau de medicul specialist.

Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical.

Chiar daca viitoarea mama este in somaj, ea are dreptul la concediu de sarcina si lauzie care este de 126 zile calendaristice.

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea gravidei, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).

Pe durata acordarii indemnizatiei de maternitate plata indemnizatiei de somaj se supsenda (art.45 alin.(1) lit.g) teza II din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii (in aceste venituri intra si indemnizatia de somaj).

(Visited 751 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 + six =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.