25 martie 2014: termen de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate aferenta veniturilor din inchiriere

Incepand din 01.01.2014, contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din inchiriere datoreaza, indiferent de alte categorii de venit pe care le realizeaza, pe langa impozit (16%) si contributie de asigurari sociale de sanatate, in cota de 5,5% din baza lunara de calcul, care reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Baza de calcul lunara pentru contributia de asigurari sociale de sanatate datorata asupra acestei categorii de venituri nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara (incepand cu data de 1 ianuarie 2014, 850 lei lunar si incepand cu data de 1 iulie 2014, 900 lei lunar), daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut (5X2298 lei conform art. 16 din Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014 nr. 340/2013). In cazul depasirii limitelor mentionate, contributia se calculeaza la nivelul acestora.

Contribuabilii care obtin venituri din inchiriere sunt obligati sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii sociale. Plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru (25.03, 25.06, 25.09, 21.12).

Intrucat comunicarea deciziilor de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor (formular 650) s-a realizat cu putin timp inaintea primului termen de plata (25.03.2014), contribuabilii vor avea in vedere efectuarea in termen a acestei obligatii de plata.

In acest sens, acestia vor solicita inspectorilor de la ghiseele unitatilor fiscale emiterea foilor de varsamant privind suma datorata in contul contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, sau, daca nu se pot prezenta la ghiseele unitatilor fiscale, vor achita suma datorata in contul “Contributii individuale datorate de persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor”. Codul IBAN corespunzator contului se regaseste pe pagina web a ANAF, www.anaf.ro/Asistenta contribuabili/ Coduri IBAN/Trezoreria judeteana … / Trezoreria operativa …

Plata cu intarziere a obligatiilor fiscale atrage perceperea, incepand cu ziua urmatoare scadentei, pana la stingerea obligatiei de plata, a dobanzii de 0,03% pe zi de intarziere si a penalitatii de 0,02% pe zi de intarziere.

Contabun.ro a mai publicat si:
*CASS pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor: info oficiale si exemple calcul
*CASS pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor – precizari oficiale
*Formular 200: completarea si depunerea declaratiei privind veniturile realizate din Romania
*CASS pe veniturile din chirii si arenda – precizari importante
*Contributiile sociale obligatorii pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor

Sursa: DGRFP Brasov

(Visited 466 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− one = 8

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.