CASS chirii 2014: 25 martie – termen de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor

Incepand cu data de 01.01.2014, contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor (inchiriere, inchirierea locuintelor proprietate personala in scop turistic) datoreaza, indiferente de alte categorii de venit pe care le realizeaza, impozit pe venit in cota de 16% si contributie de asigurari sociale in cota de 5,5% din baza lunara de calcul.

Baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate datorata incepand cu 01.01.2014 pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor, este:

-diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila, determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut in cazul inchirierii impozitate pe baza cotei forfetare de cheltuiala de 25%;

-diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, in cazul inchirierii / inchirierii in scop turistic, ca urmare a optiunii contribuabilului;

-valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, in cazul inchirierii in scop turistic impozitata la norma de venit.

Baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate datorata asupra acestei categorii de venituri nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor nu datoreaza contributie de asigurari sociale.

Contribuabilii care obtin venituri din inchiriere sunt obligati sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii sociale, in baza deciziei de impunere pentru plati anticipate.

In Monitorul Oficial nr.103 din11.02.2014 a fost publicat Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 117 din 28 ianuarie 2014, pentru aprobarea formularului “Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor” – formular 650 (cod 14.13.02.15/cfb), precum si anexa “Situatie privind stabilirea contributiei lunare de asigurari sociale de sanatate”, prevazute in anexa nr. 1 la acest act normativ.

In decizia de impunere, prin care se face si incadrarea in plafonul maxim, baza de calcul se evidentiaza lunar iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Prin exceptie de la aceste prevederi, pentru stabilirea platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal (care sunt obligate sa-si organizeze evidenta in contabilitate simpla), precum si de persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea camerelor, situate in locuinte proprietate personala, in scop turistic (impozitate pe baza de norma anuala de venit), se utilizeaza formularul prevazut la art. 1 alin. (1) lit. m) din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respective 260 “Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale”, cod 14.13.02.13./3a. In aceasta situatie baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar iar plata se efectueaza in doua rate, pana la 25 iulie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv.

Regularizarea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate (stabilirea diferentei de contributie de plata / de restituit) se determina pe baza declaratiilor privind venitul realizat depuse de contribuabil pana la data de 25 mai a anului urmator celui de impunere, de catre organul fiscal competent (in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul), prin decizie de impunere anuala. Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere iar eventualele diferente de plata vor avea scadenta in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere anuala.

Contabun.ro a mai publicat si:
*CASS pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor: info oficiale si exemple calcul
*CASS pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor – precizari oficiale
*CASS pe veniturile din chirii si arenda – precizari importante
*Contributiile sociale obligatorii pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor

Sursa: Finante Iasi

(Visited 418 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 − = two

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.